Kommunen.dk
MENU

Udgift eller investering? Kandidater uenige om kulturens rolle i kommunerne

Kultur er vigtigt, men hvorvidt det er en kommunal opgave, deler vandene. To kandidater deler deres syn på kultur i kommunerne.
Når budgetterne skal lægges, må kommunerne prioritere, hvad de vil støtte. I Ringkøbing-Skjern støtter kommunen fx Vestjyllands Kunstpavillon.

Udgift eller investering? Kandidater uenige om kulturens rolle i kommunerne

Når budgetterne skal lægges, må kommunerne prioritere, hvad de vil støtte. I Ringkøbing-Skjern støtter kommunen fx Vestjyllands Kunstpavillon.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix
Kultur er vigtigt, men hvorvidt det er en kommunal opgave, deler vandene. To kandidater deler deres syn på kultur i kommunerne.

Når danskerne går til stemmeurnerne, skal der rundt om i landet vælges mellem tusinder af kandidater med forskellige idéer om, hvad kommunerne skal prioritere de kommende fire år. Et af områderne er kultur og fritid, som i Vives kommunalpolitiske barometer er det eneste, kommunalpolitikere er næsten lige tilbøjelige til at investere i og spare på.

Prioriteringen af kultur og fritid står i kontrast til områder som ældre og skoler, som politikerne klart vil prioritere at tilføre midler, mens de gerne vil spare på administration og beskæftigelse.

Lisa Odgaard Thomsen, der stiller op for Nye Borgerlige i Ringkøbing-Skjern, vil spare på kulturen, hvis hun bliver valgt. Hun vil ikke investere mere i kunst, kultur og idræt, da det ikke er en kommunal opgave.

- Hvis tingene er så gode, at kommunen vil bruge penge på det, er der også kunder til det, og så bør det kunne klare sig uden kommunal støtte. Ellers smider vi kommunale kroner i noget, der ikke er kunder til, siger hun.

For mig handler det om kernevelfærd som skoler, daginstitutioner og plejehjem. Det er det helt basale for kommunen at tage sig af. Når vi ikke klarer det til fulde, skal vi ikke smide penge efter mere kultur.

Lisa Odgaard Thomsen mener, at de knap 100 mio. kr., kommunen årligt bruger på kultur og fritid, er rigeligt, hvis de bruges rigtigt, og ikke som byrådet gør i dag. Kommunerne skal ikke støtte projekter, udstillinger og koncerter, der ikke kan løbe rundt af sig selv. Enten kan det fungere privat, ellers bør det dyrkes på hobbyplan. Fokusset bør ligge et andet sted.

- I bund og grund har vi helt basale behov, der skal udfyldes. For mig handler det om kernevelfærd som skoler, daginstitutioner og plejehjem. Det er det helt basale for kommunen at tage sig af. Når vi ikke klarer det til fulde, skal vi ikke smide penge efter mere kultur, siger hun.

Ikke blot en udgift

Mens Lisa Odgaard Thomsen vil nedprioritere kultur og fritid til fordel for velfærdsområder, betragter Susanne Elmark ikke områderne som modsætninger. Hun er operasangerinde og stiller op for De Konservative på Frederiksberg. For hende er kultur og fritid en vigtig opgave kommunalt, der ikke bare kan måles i penge eller ses som tal i et excelark.

- Det at bruge penge på kultur kan nogle gange virke svært at forsvare. Det kan ligne en stor udgift, men på længere sigt er det godt givet ud i forhold til livskvalitet, dannelse, velfærd og andre afledte effekter, siger hun.

Hvis Susanne Elmark bliver valgt, vil hun investere mere i kultur og fritid end i dag, og det er forenklet kun at se på den enkelte udgift uden at se på de tandhjul, det sætter i gang, mener hun. Projekter og arrangementer skal faciliteres og forberedes, og det indebærer arbejde og opgaver for andre erhverv.

Men kultur handler vigtigst af alt om dannelse og uddannelse. Det handler ifølge Susanne Elmark også om værdier, traditioner og kulturhistorie, som er med til at lære, hvordan man opfører sig og begår sig i samfundet. Kulturen skal følge borgeren fra vugge til grav og indgå alle steder i kommunen fra daginstitutioner til ældreområdet. For kultur gør folk mere reflekterede og øger livskvaliteten.

- Det handler blandt andet om velbefindende. Hvis fx ældre har noget at samles om og komme ud til, så bliver de måske mindre syge, kommer mindre på hospitalet osv. Jeg er fortaler for livskvalitet og livsværdi, og der har vi brug for kultur og dannelse. Et samfund uden kultur er et fattigt samfund, siger Susanne Elmark.

Ikke ultimativt

Selvom Lisa Odgaard Thomsen vil spare på kulturområdet, er der ting, der skal støttes. Det kan være af hensyn til værdier og kulturhistorie, og det gælder bl.a. breddeidræt og egnsmuseer. Men museerne kan med fordel samles til et større, da det gør det billigere og mere attraktivt, for ikke alle landsbyer behøver sit eget.

Det handler blandt andet om velbefindende. Hvis f.eks. ældre har noget at samles om og komme ud til, så bliver de måske mindre syge, kommer mindre på hospitalet osv. Jeg er fortaler for livskvalitet og livsværdi, og der har vi brug for kultur og dannelse. Et samfund uden kultur er et fattigt samfund.

Ifølge Nye Borgerlige-kandidaten fokuseres der i dag for meget på prestigeprojekter som tilskud, der skal lokke flere film-projekter til lokalområdet, selvom tv-serien Hvide Sande var en god investering i eksponering og turisme. Kommunen skal være værd at leve og bosætte sig i, men det hjælper ikke, hvis der ikke er styr på det basale.

- Hvis ikke kommunen kan tilbyde gode arbejdspladser, folkeskoler, plejehjem eller pasningspladser, så tvivler jeg på, at nogen vil slå sig ned i Ringkøbing-Skjern på grund af et rigt kulturliv, siger Lisa Odgaard Thomsen.

Selvom Susanne Elmark modsat ikke mener, at områderne stjæler fra hinanden, og al kultur skal drives privat, er hun fortaler for, at det bedre skal kunne svare sig for private at støtte områder, så flere ting f.eks. støttes af fonde. Selvom hun ønsker at investere mere i kultur- og fritidsområder, så giver hun ret i, at der også skal være styr på andre områder.

- Der skal også være omsorg for de ældre, for selvfølgelig er der ikke nogen, der flytter til Ringkøbing-Skjern, hvis der bygges et operahus, men der ikke tages hånd om de ældre og er styr på velfærden, siger Susanne Elmark.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR