Holbæk og Middelfart: Frihed er godt, men vi skulle også selv lære at slippe tøjlerne
Holbæk og Middelfart: Frihed er godt, men vi skulle også selv lære at slippe tøjlerne
Da statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale i 2020 annoncerede "en vild ide" om frihedsforsøg - såkaldte velfærdsaftaler - i syv kommuner, havde hun forinden luftet ideen for de syv borgmestre.
I Holbæk blev Christina Krzyrosiak Hansen (S) stærkt begejstret for tilbuddet om at blive frisat på skoleområdet, fortalte hun under en debat på Folkemødet.
- Vi havde i forvejen meget fokus på at skabe nærhed på skolerne, så jeg tænkte, at det var helt genialt - det er da lige det, vi mangler. Hun var selv meget begejstret, og jeg følte, at hun var i gang med gøre mig til skoleborgmester. Men jeg havde ikke lige overvejet, at det også indebar, at jeg selv skulle slippe tøjlerne til det, der lå mit hjerte nært, og sende ansvaret videre ud på skolerne, sagde hun.
- Det har ind imellem været svært at kigge på. Så må jeg sige til mig selv: Lad nu være med at tage over, Christina, lad nu være med at blande dig.
Ifølge borgmesteren har det været meget givende og lidt overraskende at se, hvor nemt det er at skabe forandring.
- Hvis I besøgte vores skoler for to år siden og igen i dag ville I se, at det vildt, hvad forsøget har gjort. Det har været en kæmpe forandringsproces at stille medarbejderne i, det har været sjovt og også hårdt. Det er ikke blevet nemmere være medarbejder, sagde hun.
Vaner og kultur
En tilsvarende oplevelse har det været i Middelfart at blive frisat på ældreområdet, fortalte byrådsmedlem Regitze Tilma (V).
- Medarbejderne har været meget motiverede og spillet med fra dag ét. Det har været et kultur- og forandringsprojekt helt fra bunden, som egentlig ikke har handlet om lovgivning, men mere om egne procedurer, vaner og kultur. Men det har været et dilemma som politikere at skulle give det fri og holde os væk, sagde hun.
Som alle andre kommuner havde Middelfart i forvejen store problemer med at rekruttere ansatte til ældreområdet.
- Det har måske vist sig at være den brændende platform, som har skubbet gang i forandringerne. Det har været vigtigt, at det ikke er et spareprojekt, men et medarbejderprojekt og et kulturprojekt. Det er vigtigt, at vi siger det, understregede hun.
Dilemmaer undervejs
Selv om man i begge kommuner har været begejstrede over den nye, lokale frihed, er der også opstået dilemmaer undervejs i forsøgene, som reelt har været i gang i knap et år.
- Nogle begynder at spørge, hvad med ledelse? Er alt lige godt? Hvordan får man adresseret, hvis der er en udfordring, som ikke bliver løst? Det styrer også meget, at vi stadig får målt vores succes på afgangsprøverne ligesom før, sagde chefen for læring og trivsel i Holbæk, Tanja Steffe Nøhr.
- Vi skal også lære at acceptere, er der bliver lokale forskelle, når skolerne bliver sat fri. Nu begynder nogle at spørge, er det ikke lidt mere spændende, hvad de gør ovre i Vipperød? Der må vi være trygge ved at skolerne gør det, der giver mest mening hos dem, sagde direktør Lene Magnussen.
I Middelfart har der blandt andet vist sig at være et stort behov for kommunikation til borgere og ikke mindst de pårørende om, hvad det hele gik ud på.
- Forventningerne fra pårørende er ikke de samme som fra borgerne. Når der fx er frihed til at aftale andre ting med borgerne, end der plejer at gælde, er det nødvendigt med en forventningsafstemning med de pårørende, konstaterede programchef Sten Koch-Hansen.
Ledelse på en anden måde
Og så er der det med ledelsen. Den skal udøves på en ny måde, når man har sendt frihed ud lokalt.
- Jeg tænker ikke, at man ikke skal lede. Men vi skal lede på en anden måde, og det skal ikke bare være et treårigt projekt. Vi skal turde holde fast og have is i maven i forhold til det politiske niveau, de pårørende og borgerne, sagde senior- og sundhedschef Vicky Kim Andersen fra Middelfart.
I Holbæk er Christina Krzyrosiak Hansen ikke blevet mindre ambitiøs på folkeskolens vegne, tværtimod, sagde hun.
- Men i stedet for at jeg sidder og finder på, så siger jeg: I har den her opgave, løs det, jeg er spændt på at se, hvordan I gør. Og hvis jeg spørger: hvordan involverer I eleverne? Så fanger de: Ok, de vil have involvering af eleverne. De vil stadig gerne ledes.
Men det kan være svært at bevare friheden ude i systemet, når der fx lander en klage fra en mor hos alle kommunalbestyrelsens medlemmer.
- Så har man lyst til at handle hurtigt og sige: Jeg har fået en klage, fiks det. Det sker stadig, og det er noget, vi skal øve os i at lade være med, sagde borgmesteren.
Velfærdsaftaler
Syv kommuner er i gang med frihedsforsøg på tre velfærdsområder via de såkaldte velfærdsaftaler. Det er:
- Viborg, Middelfart og Langeland på ældreområdet
- Esbjerg og Holbæk på skoleområdet
- Helsingør og Rebild på dagtilbudsområdet
Fremover vil resten af kommunerne kunne vælge at få en velfærdsaftale på et af de tre områder.
Desuden har regeringen og KL aftalt, at fire kommuner skal have velfærdsaftaler på beskæftigelsesområdet. Hvem det bliver er endnu uvist.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.