Frederiksbergs frikommune-fiasko: En våd klud i borgmesterens ansigt
Frederiksbergs frikommune-fiasko: En våd klud i borgmesterens ansigt
Sidste år søgte Frederiksberg om at lave tre frikommuneforsøg. Nu er de tre forsøg afvist af de ministerier, forsøgene hører under. Borgmester Simon Aggesen (K) er skuffet over afslagene.
- Jeg er rigtig ærgerlig over, at forsøgene ikke bliver til noget. Der skal slet ikke være nogen tvivl om, at når vi melder ind med sådan nogle forsøg, gør vi det, fordi vi har et oprigtigt ønske om at kunne rykke nogle dagsordener, siger han.
I slutningen af december droppede regeringen ordningen med frikommuner. Men kommunernes ansøgninger blev ikke smidt i skraldespanden. I stedet kunne de blive godkendt under den såkaldte udvidede udfordringsret. Her skulle det ministerium, hvis område forsøget hører under, godkende eller afvise.
Frederiksberg fik dog ikke noget ud af udfordringsretten. For i løbet af det seneste halve år tikkede tre afslag ind.
- Vi synes faktisk, vi kom med tre rigtig gode bud, som vi også var ret overbeviste om, regeringen kunne se sig selv i. Vores forvaltning lagde mange kræfter i at lave ansøgningerne, og vi brugte meget tid politisk på at drøfte, hvad der var det rigtige at bidrage med fra Frederiksberg, siger Simon Aggesen.
Mudret forløb
Der var to ansøgningsrunder til at lave frikommuneforsøg sidste år ( april og oktober). Og da Socialdemokratiet dannede regering, blev der stille om forsøgenes skæbne.
Kommunerne søgte alligevel, og da Kommuen.dk talte med Simon Aggesen sidste år, var han fortrøstningsfuld og væbnede sig med tålmodighed. Nu er optimismen forsvundet og retorikken skærpet.
- Det har været et frustrerende forløb. Og så får vi et et afslag et år efter, vi sendte en ansøgning. Før vi sendte dem, lå der jo et betydeligt arbejde i at få kvalificeret de her forsøg. Det krævede nogle ordentlige politiske drøftelser af, hvad vi egentlig bredt politisk synes , vi skulle prioritere. Så det er da en våd klud i ansigtet at vente så lang tid og så se, at ingen af forsøgene bliver til noget, siger borgmesteren.
Frederiksberg er ikke alene om at blive afvist. Kun et fåtal af kommunernes 20 ansøgninger er delvist godkendte. De fleste fik afslag og nogle venter stadig på svar.
- Man bad kommunerne komme med nogle gode bud på, hvordan vi kunne udfordre rammerne. Vi tog opgaven seriøst. Men når man så skal vente et år på at få et afslag, og at det faktisk er et generelt billede for andre kommuner, så er det altså ikke særligt tilfredsstillende.
- Det sender et signal til mig om, at det her ikke er noget, regeringen prioriterer lige nu, siger Simon Aggesen (K).
Klar på flere forsøg
Indenrigsminister Astrid Krag (S) sagde til Altinget tidligere i år, at frikommuneforsøg bliver erstattet af nærhedsforsøg. Hvad ændringen indebærer er uvist, men den skal ske i forbindelse med regeringens bebudede nærhedsreform.
Og det er sådan set fint nok, mener Simon Aggesen, som på trods af et ærgerligt forløb med frikommuner ikke har mistet lysten til lave nye forsøg.
- Jeg er sådan set ligeglad med, hvad regeringen kalder det. Om det er nærhedsreform eller frikommuneforsøg. Jeg er interesseret i at udfordre rammerne der, hvor vi mener, vi kan præge i den rigtige retning.
Grønt byggeri og socialt bedrageri
Det første af Frederiksbergs forsøg handlede om at give udvidet mulighed for at inddrive borgeres gæld til det offentlige.
- Vi oplever gang på gang at skulle afskrive gæld, fordi gældsinddrivelse ganske enkelt ikke er effektivt. Vi venter stadig på et statsligt gældsinddrivelses system, og mens vi venter, ser vi, at de penge, som retteligt burde tilfalde fællesskabet, bliver afskrevet. Det er ikke godt nok.
Det andet forsøg skulle foregå med Odense, Randers, Herning, Nordfyns og Ærø. Kommunerne ville samarbejde med forsikringsselskaber og pensionsselskaber om at bekæmpe socialt bedrageri.
- Vi har kunnet konstatere, at der ofte er sammenhæng mellem dem, som snyder med forsikring og pension, og det vi oplever i kommunerne.
Simon Aggesen medgiver, at der er en række overvejelser om retssikkerhed, der gør sig gældende i forhold til forsøgene. Alligevel er han træt af, at forsøget røg ud.
Ville gå forrest
I det sidste forsøg ønsker Frederiksberg at kræve i sine lokalplaner, at nybyggeri skal foregå bæredygtigt. I dag kan kommuner kun opfordre til at bygge bæredygtigt.
Borgmesteren er særligt ked af ikke at kunne lave dette forsøg.
- Når der skal stilles krav til bæredygtighed og klima, er de ressourcestærke kommuner nødt til at gå forrest.
- Vi håbede virkelig, at vi kunne blive foregangskommune i forhold til at stille krav til udviklerne. Og jeg havde i min naivitet regnet med, at en grøn regering, som den jo gerne vil brande sig som, havde givet os den mulighed.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.