Kommunen.dk
MENU

Var Peter Brixtofte helt eller skurk? DR-dokumentar skal definere hans eftermæle

En ny DR-dokumentar vil nuancere fortællingen om Peter Brixtofte. Kommunen.dk har spurgt Marie Brixtofte (R), Jan E. Jørgensen (V) og Ole Bondo Christensen (S), hvad skandale-borgmesteren huskes for.
Peter Brixtofte var en mand med mange facetter. En række af hans metoder var ulovlige, og hans handlinger efterlod en kommune i komplet opbrud. Men han var også en nytænkende og anderledes politiker, som nogle savner i nutidens politiske landskab.

Var Peter Brixtofte helt eller skurk? DR-dokumentar skal definere hans eftermæle

Peter Brixtofte var en mand med mange facetter. En række af hans metoder var ulovlige, og hans handlinger efterlod en kommune i komplet opbrud. Men han var også en nytænkende og anderledes politiker, som nogle savner i nutidens politiske landskab.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix
En ny DR-dokumentar vil nuancere fortællingen om Peter Brixtofte. Kommunen.dk har spurgt Marie Brixtofte (R), Jan E. Jørgensen (V) og Ole Bondo Christensen (S), hvad skandale-borgmesteren huskes for.

- Alle har jo lidt svagheder, siger Peter Brixtofte.

Han sidder i Farum Skulpturpark. Et af de mange steder i byen, han selv er hovedarkitekt bag. Overfor sidder Henrik Qvortrup, og de to er i gang med et portrætinterview til DK4.

- Jeg har aldrig røget og sådan noget. Men jeg har drukket lidt for meget rødvin. Det vidste alle dengang.

Interviewet blev et af de sidste, Peter Brixtofte stillede op til. Alkoholen fyldte efterhånden mere for den tidligere venstreborgmester, folketingspolitiker og skatteminister. Hans politiske karriere var slut, og en af hans naboer fortalte, at han i den sidste tid sad alene i sin lejlighed meget af tiden, hvor han drak og så fjernsyn.

Men det var afslutningen på hans historie. Før da gemmer sig en kompliceret fortælling om en intelligent mand med visioner og gode intentioner, der endte i fængselsstraf, et alkoholmisbrug og et blakket omdømme.

- Der var to versioner af historien, siger Marie Brixtofte (R), der er Peter Brixtoftes ældste datter og stiller op til KV21 i Gentofte

- Først var det hele fest og farver, gode resultater og verdens bedste kommune. Så kom det diametralt modsatte. Avisforsider, retssagen og Farum-Kommissionen.

Hun glæder sig over, at DR og Stoy Production nu laver en dokumentar, der vil omfavne hele Peter Brixtoftes tilværelse.

- Jeg håber, dokumentaren giver flere nuancer. Det var ikke bare succes, men det var heller ikke kun fiasko. Jeg håber, han får en form for politisk oprejsning. På flere måder var han utroligt foran for sin tid, men mange af hans gode idéer blev glemt, da det hele gik galt, siger Marie Brixtofte.

En inspirationskilde

Første del af dokumentaren er programsat 29. september, og den bliver herefter sendt i flere afsnit som optakt til kommunalvalget. Nille Westh har instrueret, og hun har tidligere dokumentarer bag sig som “Christianias børn - skyggesiden af eventyret”.

  Vi er så unikt heldige, at vores far er allemandseje. Så når dokumentaren kommer, bliver han vækket for en stund, så jeg får lov til at have ham lidt mere

Nu vil hun fortælle historien om den måske mest kendte borgmester i danmarkshistorien. Dokumentarserien kommer forbi hans barndom, ungdom, første år som politiker og hans opgør om næstformandsposten i Venstre og storhedstiden i Farum. Skandalerne kommer selvfølgelig til at fylde en del.

- Jeg er også interesseret i det personlige. Han var en helt, og så blev han skurk. Men hvordan var han som menneske? Det kunne være spændende at komme tættere på ham, sagde Nille Westh til Sjællandske Nyheder i februar.

20050111-020604-pf-1920x2880wePeter Brixtofte sad i Folketinget det meste af sin politiske karriere. I 1990’erne tabte han næstformandskampen i Venstre til Lars Løkke Rasmussen. Farum Kommune blev fremhævet som en liberal juvel i Venstre, men da skandalerne begyndte at rulle, var der ingen opbakning fra partiet, og til sidst blev han ekskluderet. Foto: Kim Nielsen, Ritzau Scanpix

Nille Westh har haft et tæt samarbejde med Marie og Signe Brixtofte om dokumentaren. Det giver tryghed, fortæller Marie Brixtofte.

- Da Nille kontaktede mig, blev jeg vildt glad. Det var, som om hun sagde: “Hej, må jeg lære din far at kende?” Mange har jo et forhold til Farum-sagen og en idé om, hvem han var, men jeg fik fornemmelsen af, at hun virkelig ville forstå ham, siger Marie Brixtofte.

  Det har kostet sved og tårer at bygge bro mellem de to gamle kommuner

Venstres visionær

Jan E. Jørgensen (V) er en af dem, der glæder sig til at se med på DR. Han sidder i Folketinget og i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg og medvirker også selv i dokumentarserien.

- Jeg kendte Peter forholdsvis godt. Da det gik godt i Farum, arbejdede jeg på lokalavisen Farumnyt, hvor jeg interviewede ham mange gange. Jeg kunne godt lide ham og talte også ofte med ham i Venstre-sammenhænge.

Han husker Brixtofte som en mand med mod og ambitioner.

- Lidt karikeret sagt fokuserer mange borgmestre på driften og gør tingene, som man altid har gjort. Men Peter var fuld af idéer. Han ville gøre tingene smartere, hurtigere, bedre og billigere. Den drivkraft var second-to-none. Efter min mening har vi ikke set lignende hverken før eller siden.

20020206-191623-L-1329x1879we_16. februar 2002 kom de første afsløringer på forsiden af B.T. I ugerne efter fulgte nye skandaler dagligt fra de to journalister Morten Pihl og Jakob Priess Sørensen. De vandt Cavlingprisen for deres afsløringer. Foto: Nf, Ritzau Scanpix

Så kom bagsiden af medaljen. I 2002 skrev B.T. om de dyre middage og rødvinen og beskrev de lidt for kreative metoder, Farum Kommune finansierede tingene med. Derefter handlede de fleste historier om Peter Brixtofte om alt det ulovlige.

- Men ingen af os går jo rundt med en hvid eller sort hat som i cowboy-filmene, så man kan skelne mellem de gode og de onde. Alle mennesker har nuancer, og det har politikere også, siger Jan E. Jørgensen.

Milliardgæld

I dag mærker man stadig efterdønningerne i Furesø Kommune. Furesø blev til som en modvillig sammenlægning af kommunerne Værløse og Farum.

- Det har kostet sved og tårer at bygge bro mellem de to gamle kommuner, siger Ole Bondo Christensen (S), der har været Furesøs borgmester siden 2011.

Værløse var ikke begejstret for at skulle danne klub med Farum, der medbragte en gæld på ca. tre mia. kr. I Farum brød borgerne sig ikke om, at de skulle betale 2,3 pct. mere i skat de første seks år, end dem i Værløse gjorde.

  Jeg fortryder ikke en skid. Som helhed er jeg enormt stolt af de 20 år i Folketinget og som borgmester.

Derfor definerede oprydningsarbejdet efter den gamle Farum Kommune Ole Bonde Christensens første år som borgmester.

- Det har fyldt rigtig meget. Jeg brugte meget tid på at forhandle med Bertel Haarder (V) og så med de efterfølgende indenrigsministre om de økonomiske vilkår, tilskud og lån.

Hvert år betaler Furesø 123 mio. kr. af i renter og afdrag på gælden. Først i 2040 er det hele betalt. Men selvom gælden endnu kaster skygger i Furesø, mener borgmesteren, at kommunen er kommet videre.

- Det er jo snart 20 år siden, Brixtofte var borgmester. Der sker en vis udskiftning i borgerne, og jeg tror, man i dag oplever, at Furesø er en god kommune. Vi har to bycentre og to kulturcentre, og de seneste ti år er der kommet mange tilflyttere.

Brixtoftes politiske karriere

Medlem af Farums kommunalbestyrelse 1978-1992 og 1993- 2002.

Borgmester fra 1985 til 1992 og igen fra 1993 til 2002.

Medlem af Folketinget ad tre omgange: 1973-1977, 1979-1981 og 1990-2002.

Skatteminister i tre måneder i Schlüter-regeringen.

Under Brixtoftes ledelse blev Farum kendt som en eksperimenterende og succesrig kommune.

Peter Brixtofte mistede borgmesterposten i 2002 som følge af Brixtofte-sagen, hvor det viste sig, at mange af hans metoder var ulovlige.

Ekskluderet af Venstre i maj 2002.

Var i en kort periode medlem af partiet Centrumdemokraterne.

Valgt igen til kommunalbestyrelsen i 2005 for sit eget parti Velfærdspartiet, mens sagerne mod ham stadig kørte i retten.

Blev i 2008 erklæret uværdig til at være folkelig politiker på grund af sine fængselsdomme.

Blev idømt samlet fire års fængsel i to retssager for blandt andet groft mandatsvig og embedsmisbrug.

Blev Ridder af Dannebrog i 1995, men måtte tilbagelevere ridderkorset efter sine domme. 

Fortrød ikke

Når dokumentarserien snart ruller over familien Danmarks skærme, bliver det et slags punktum i Brixtofte-fortællingen. Men for hans datter giver den genopstandne opmærksomhed et tiltrængt pust fra fortiden.

- Når man har mistet, vil man egentlig gerne tale om de døde. For det er den eneste måde, man kan holde dem i live på. Vi er så unikt heldige, at vores far er allemandseje. Så når dokumentaren kommer, bliver han vækket for en stund, og så får jeg lov til at have ham lidt mere, siger Marie Brixtofte.

Peter Brixtofte blev i alt idømt fire års fængsel i de to retssager om Farum-sagen og sponsor-sagen. Selv mente han, at han var udsat for et politisk attentat, og at han næppe var blevet dømt, hvis den store undersøgelse fra Farum-Kommissionen var kommet, inden retssagerne sluttede.

I et interview i 2016 sagde han til B.T.:

- Jeg fortryder ikke en skid. Som helhed er jeg enormt stolt af de 20 år i Folketinget og som borgmester. Jeg har god samvittighed. Jeg har tre velfungerende børn, tre svigersønner, syv børnebørn og en dejlig kæreste, jeg har været sammen med i 11 år, så hvad kan jeg forlange mere.

I november 2016 fandt Vibeke Brixtofte sin far død i hans lejlighed. Peter Brixtofte blev 66 år.

20161119-161116-pf-1920x2880weFarum Boldklub (i dag FC Nordsjælland) fik succes på grund af Peter Brixtofte. Da han døde, hyldede klubben og fansene den tidligere borgmester med 30 sekunders stilhed og 30 sekunders klapsalver. Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR