Kommunen.dk
MENU

Brixtoftes datter vil gøre op med enevældet i Gentofte

Psykolog Marie Brixtofte (R) stiller op til kommunalvalget og kæmper for bedre trivsel og en grønnere by. Men oprindeligt tiltrak politik hende slet ikke.

Brixtoftes datter vil gøre op med enevældet i Gentofte

Psykolog Marie Brixtofte (R) stiller op til kommunalvalget og kæmper for bedre trivsel og en grønnere by. Men oprindeligt tiltrak politik hende slet ikke.
- De sagde: Vi synes, du skal stille op, og jeg svarede: Aldrig i livet. No way. Aldrig nogensinde, siger Marie Brixtofte.
- De sagde: ”Vi synes, du skal stille op”, og jeg svarede: ”Aldrig i livet. No way. Aldrig nogensinde”, siger Marie Brixtofte.
Foto: Niels Ahlmann Olesen, Ritzau Scanpix

Hvis man kan lide den afgående konservative borgmester Hans Toft (K), skal man stemme på De Radikale. Det er en del af Marie Brixtoftes salgspitch til vælgerne. På mange områder er hun og De Radikale nemlig enige med De Konservative, som har stået i spidsen for Gentofte siden 1934 og styrer byrådet med et absolut flertal.

- Gentofte er en utroligt velfungerende kommune, så på en måde er det svært at stille op mod noget, der fungerer. Men al forskning viser, at enevælde aldrig er godt for noget, siger Marie Brixtofte.

Hun er datter af Peter Brixtofte, den succesfulde venstrepolitiker, der var borgmester i Farum fra 1985 til 2002. Han ledte kommunen til berømmelse med en nytænkende styring, og endte sin borgmesterkarriere i en række skandaler, som resulterede i en straf på fire års fængsel for blandt andet groft mandatsvig.

- Jeg voksede op med min fars enevælde, og han og Venstre fik så mange stemmer, fordi de gjorde det godt i mange år. Men det er ikke sundt for en tankeproces at blive så homogen, siger Marie Brixtofte.

  De sagde: ”Vi synes, du skal stille op”, og jeg svarede: ”Aldrig i livet. No way. Aldrig nogensinde”.

Derfor vil hun og De Radikale ruske op i Gentoftes konservative dominans.

- Kigger man på, hvordan beslutninger bedst tages, så når du aldrig frem til den bedste løsning, når du har alt for homogene grupper. Men sætter du folk sammen, som er uenige – de behøver ikke være meget uenige, bare en lillebitte smule – så når de altid frem til bedre løsninger, siger hun.

Aldrig nogensinde

Marie Brixtofte arbejder som psykolog og er derudover også uddannet økonom. Hun bestyrer en brevkasse i den lokale avis Villabyerne, hvor hun hjælper med at løse læsernes problemer, og så har hun skrevet to bøger, hvoraf den ene handler om at leve med en alkoholisk far.

Selvom hun har mange holdninger og kommer fra en politisk familie, var en karriere som politiker ikke en del af planen.

- Sofie Carsten Nielsen (R) og vores lokale byrådsmedlem Kristine Kryger (R) prikkede mig på skulderen. Jeg tror, det var 24. maj 2019. De sagde: ”Vi synes, du skal stille op”, og jeg svarede: ”Aldrig i livet. No way. Aldrig nogensinde”.

Men de to politikere blev ved og spurgte ind til Marie Brixtoftes indsigelser.

- Og så skød de alle de argumenter, jeg kom med, ned. Jeg sagde for eksempel, at jeg ikke bliver sådan en, der kan ændre mine holdninger for at få stemmer, så jeg vil ikke være god til at stille op. ”Nej, det er præcis derfor, du skal stille op”, sagde de.

Til sidst lovede Marie Brixtofte at tænke over det.

  Jeg er jo blevet skolet af en af de bedste, kan man sige, og har levet med politik hele mit liv.

Fremad

Hun ville egentlig sige nej til tilbuddet. Lige indtil hun læste Fremad, De Radikales bud på en ny retning for Danmark.

- Og så sov jeg nærmest ikke i fire dage. Det var ligesom om, nogen satte en tændstik hen til en gashane, så det sagde ”VRUUM!”. Pludselig mærkede jeg, at jeg
var politisk.

Nej’et blev til ja. Hun kom ind i partiets hovedbestyrelse og stiller nu op til kommunalvalget til november.

- Jeg blev også spurgt af to forskellige valgkredse, om jeg ville stille op til Folketinget. Og var tæt på at sige ja til den ene. Men jeg sagde nej for nu. Jeg har tre børn, der stadig har brug for mig, og en mand, der lige pludselig arbejder ud fra Herning. Så nu begynder vi med kommunalpolitik og hovedbestyrelsen.

  Mange kommuner investerer i gratis forældrekurser, og det synes jeg er en vanvittigt god idé. Vi skal også ændre de unges drukkultur og gøre noget ved ældres ensomhed.

Marie Brixtofte kan stadig komme i tvivl, om politik er det rigtige for hende. Sidste års krænkelsessager og uro i De Radikale hjalp ikke.

- Jeg blev modløs, da alt det med Morten Østergaard skete. Det orker jeg ikke. Jeg orker heller ikke alt det interne fnidderfnadder, der kan være, og når ego kommer før sagen. Sådan er der nogle ting, jeg synes, bliver trættende. Men nu prøver jeg.

Grøftekantegrønt

Gentofte har et enkelt radikalt medlem i byrådet, spidskandidat Kristine Kryger, og partiet bakker op om borgmesterens linje. Marie Brixtofte håber dog også at sætte sine egne aftryk.

- For eksempel på det grønne. Som privatpersoner har vi ønsket at købe elbil i årevis. Men kommunen har ikke sat ladestandere op, fordi det ”ødelagde æstetikken”. For nogle år siden skrev vi til Kristine Kryger, som har kæmpet for det siden. Nu er der begyndt at komme flere ladestandere, men vi skal jo have mange flere. Vi er slet ikke klar til alle de elbiler, der skal komme om lidt.

Hun vil også gøre byen grønnere rent fysisk. For eksempel med flere træer og alléer og ved at plante grøftekanterne til med vild natur.

Samtidig vil hun fokusere på trivsel i alle aldersgrupper.

- Mange kommuner investerer i gratis forældrekurser, og det synes jeg er en vanvittigt god idé. Vi skal også ændre de unges drukkultur og gøre noget ved ældres ensomhed.

Arven fra Farum

Peter Brixtofte gik bort i 2016, og Marie Brixtoftes forhold til ham var kompliceret. Men gennem ham lærte hun også meget om politik. Det
tager hun med til valget.

- Jeg er jo blevet skolet af en af de bedste, kan man sige, og har levet med politik hele mit liv. Mange af hans bøger (Peter Brixtofte skrev
flere politiske bøger red.) er sådan lidt how-to-køre-enkommune.

- Så jeg tager med, at der er en løsning på alting, vi skal bare finde den. Der er det vigtigt at tænke ud af boksen. Ikke nødvendigvis så langt uden for, at det er ulovligt, siger hun med et smil og henviser til nogle af Peter Brixtoftes lidt for kreative løsninger.

- Men jeg lærte jo også, atenevælde er enormt usundt. For vi når frem til de bedste løsninger gennem dialogen

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR