Forræderi, fængsel og flugt: Her er fem konstitueringer, vi ikke glemmer
Forræderi, fængsel og flugt: Her er fem konstitueringer, vi ikke glemmer
Slagelse, KV17
“Det er ikke tilladt det der, stop det!”, “Sæt dig ned, Villum” og “så er børnehaven i gang” blev der råbt, da Villum Christensen (LA) stod frem for at fortælle sin side af sagen.
Villum Christensen blev tungen på vægtskålen, da den siddende borgmester Stén Knuth (V) blev væltet til fordel for John Dyrby Paulsen (S). I bytte for sin stemme fik Villum Christensen lovet borgmesterposten i 2020 – hvilket dog ikke blev til noget alligevel. Under det efterfølgende byrådsmøde forsøgte Venstre, DF og De Radikale at få valget af borgmesteren udskudt, men det blev afvist af det smalle ertal, og dermed kunne John Dyrby Paulsen sætte sig på posten.
Mens konstitueringsmødet stod på, var op mod 100 borgere mødt op udenfor rådhuset i protest. Slagord som ”Hvem bliver grillet af Villum næste gang?”, og ”Villum ved du ikke, hvor du har!!” stod på borgernes skilte. Her deltog Stén Knuth og lokalformand for Venstre Knud Vincents selv, og hvor Stén Knuth undervejs selv stod med et skilt, hvor der stod “Nyvalg! Ud med Villum”.
- Det er politik, når det er værst, sagde Stén Knuth til TV2 News.
Kerteminde, KV09
Palle Hansborg-Sørensen (S) blev kuppet af sin egen partifælle Sonja Rasmussen, da hun en uge efter valget forlod sit parti for at blive borgmester med borgerlig støtte. Senere blev SF også en del af konstitueringen.
Sonja Rasmussen blev efterfølgende medlem hos Borgerlisten, som dog måtte lide den tort ikke at være en del af af budgetaftalen i 2013, selv om hun var borgmester.
Borgerlisten gik ved det efterfølgende valg fra tre til seks mandater, hvor Sonja Rasmussen fik et godt valg med 1.753 personlige stemmer. Selvom det var flest stemmer af alle, var det dog ikke nok til at sikre hende genvalg til borgmesterposten, som i stedet gik til Hans Luunbjerg (V), der fik støtte fra samtlige partier undtagen netop Borgerlisten.
Odsherred, KV09
Det er desværre ikke noget særsyn, at der bliver buhet eller kastet med verbale knytnæver i forbindelse med konstitueringsprocessen. I 2009 endte det i håndgemæng i Odsherred. Tilmed på valgnatten, da Steen Egede Jensen (DF) havde indgået en konstitueringsaftale, der sikrede Thomas Adelskov (S) borgmesterposten – vel at mærke uden, at Steen Egede Jensens partifæller kendte noget til aftalen. Steen Egede Jensen måtte undervejs søge til flugt hos Odsherredslisten fra sine egne partifæller.
Senere måtte Steen Egede Jensen beskyttes af to betjente efter dødstrusler, som samtlige partier trods alt kunne blive enige om at fordømme. Flere byrådsmedlemmer meldte sig efterfølgende ud af DF i protest mod Steen Egede Jensen, som dog kunne glæde sig over at blive forfremmet til viceborgmester i 2011.
Lyngby-Taarbæk, KV09
Det var alt sammen på plads, da Rolf Aagaard- Svendsen (K) satte mødet i gang. Kort forinden var de sidste detaljer handlet af med Venstre, så han kunne fortsætte endnu en periode som borgmester – troede han.
Han vidste ikke, at Venstre, De Radikale og Dansk Folkeparti havde trukket deres støtte bag hans ryg. I en nyopfunden alliance med Socialdemokraterne kronede de i stedet Venstres Søren P. Rasmussen til borgmester, hvilket Rolf Aagaard Svendsen først opdagede på konstitueringsmødet.
Tiden umiddelbart efter var fredelig, men samarbejdet gik senere skævt. Flere byrådsmedlemmer meldte i perioden ud, at samarbejdet med den nye borgmester ikke fungerede, og et flertal endte med at indgå en budgetaftale udenom borgmesteren.
K genvandt magten ved KV13, hvor Sofia Osmani fik flest personlige stemmer og borgmesterposten.
Glostrup, KV09
Én konstitueringsproces førte indirekte til fængsel. I Glostrup tog Søren Enemark (S) det langt fra pænt at blive kuppet, efter at Charlotte Brangstrup forlod SF for i stedet at pege på John Engelhardt (V) som borgmester trods løfter om støtte til Enemark.
Det fik ifølge Søren Enemark hans verden til at styrte sammen, hvorefter han bad sin sekretær om at grave personlige og fortrolige oplysninger frem om sin banemand for at videregive disse. Det førte til, at Søren Enemark blev meldt til politiet og efterfølgende idømt 30 dages ubetinget fængsel for brud på dataloven.
Charlotte Brangstrup blev senere afsat som udvalgsformand på grund af manglende tillid og blev ikke genvalgt ved KV13. Søren Enemark genopstillede til KV17, hvor han blev valgt ind med 546 personlige stemmer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.