Et rådhus med potens: Assens bor i en gammel fabrik
Et rådhus med potens: Assens bor i en gammel fabrik
Skorstenen er umulig at overse, når du kører ind i byen. Selve ordet skorsten føles forkert at bruge om den massive konstruktion. For med en højde på 62 meter og en markant sokkel minder den mere om et monument fra det antikke Grækenland end udstødningsrøret på en fabrik.
Vi er i Assens for at lave en lille rådhusanmeldelse. Hver måned besøger Kommunen.dk et af landets rådhuse for at opleve arkitekturen og høre bygningernes skæve historier. Her skiller Assens sig ud fra alle andre, da forvaltningerne arbejder i en nedlagt sukkerfabrik.
Bygningerne er massive og facaderne fyldt med flotte detaljer som buer over fabriksvinduerne. Indenfor er der sket en komplet renovering, og alle rum fremstår topmoderne. Sådan var det ikke altid.
Væk er rustpletter, rustikke betonflader og tilsværtede mursten, der ellers kunne give rådhuset tiltrængt karakter og atmosfære.
Sukkerfabrikken blev bygget i 1884 og var en indgroet del af Assens’ identitet. Her arbejdede hundredvis af egnens indbyggere, og hvert år strømmede lokale landmænd til med traktorlæs fulde af sukkerroer.
Men i 2006 lukkede fabrikken. Og det var måske heldigt for Assens Kommune.
Nyt eller gammelt?
Man manglede nemlig et nyt rådhus, og løsningen lå ikke lige for. De seks gamle kommuner, Haarby, Tommerup, Assens, Vissenbjerg, Glamsbjerg og Aarup, slog sig sammen i 2007, og det krævede en stor bygning at samle alle forvaltninger.
Den første tid boede kommunen i fire af de gamle rådhuse, og der var indædt debat om løsningen. Her vandt sukkerfabrikken over alternativer som et helt nyt rådhus eller udbygning af et af de gamle rådhuse. Med fabrikken kunne man give en gammel bygning nyt liv, samtidig med at kommunen begyndte indgroede vaner fra et gammelt rådhus.
Assens Rådhus
Sukkerfabrikken er oprindeligt tegnet af arkitekt Ove Petersen.
Assens Kommune flyttede ind i 2011. Renoveringen er tegnet af Årstiderne Arkitekter, Arkitektfirmaet Gråbrødrene og Signal Arkitekter.
En række siloer og nyere bygninger i gården blev revet ned. Samtidig var skorstenen i meget dårlig stand og blev renoveret for 1,8 mio. kr.
Assens Kommune har 40.965 indbyggere.
Sukkerfabrikkens udseende er stadig bastant og formet som en gigantisk trelænget gård. I den ene fløj ligger en nedlagt politistation, som der nu er snak om at genåbne, mens den anden fløj er lukket af og stadig venter på en renovering.
Blandede møbler
Trine Brüsch viser os rundt indenfor. Hun er er HR-konsulent og var med til at gøre Assens Rådhus til et rart sted at arbejde, da alle forvaltninger, undtagen jobcentret, flyttede ind i 2011. Rummene er lyse og moderne og ud over nogle tykke mure og søjler hist og her, ligner rådhuset næsten et nybyggeri indefra.
Sorte løbere ligger på det knastfrie trægulv for at dæmpe lyden af fodtrin, mens væggene er dækket med træpaneler i ask, og loftet har troldtektplader. Det giver en rar akustik, mens vi er på besøg, men Trine Brüsch fortæller, at man stadig arbejder på at dæmpe støj, fordi larm nemt vandrer i rummene og generer nogle afdelinger.
Hun viser os ind i byrådssalen. I enden er store flotte fabriksvinduer, der giver et godt lys over kæmpestore malerier på den ene væg i det højloftede rum. Møblerne i byrådssalen er nye som et af de få steder i huset.
For at spare penge, genbrugte Assens nemlig skriveborde, stole og planter fra de gamle rådhuse. Derfor står flotte, gamle byrådsstole i ét mødelokale, mens et andet rum har et mix af stole fra kantiner og kontorer fra de forgangne årtier. Rundt i kontorerne er der også vidt forskellige hæve-sænkeborde, så for at binde rummene sammen købte Assens en lysegrå reol til hver medarbejder, som går igen i hele huset.
Rådhusanmeldelse
Af Frederik Haukrogh, arkitekt MAA
Ankomst: En kort gåtur fra Assens centrum møder man sukkerfabrikkens store vinduer og fine murværksdetaljer, som er typiske for 1800-tallets industriarkitektur. Bygningen virker bastant, men ikke dominerende. Den udstråler en vis tyngde, uden at være pompøs eller afvisende. Indenfor dørene er et lille atrium, hvor byens borgere kan søge hjælp ved skrankerne.
Byrådssalen: Rådhusets ceremonielle rum er ikke højtideligt som i andre rådhuse. Akustikpaneler, synlige rørføringer og kontorstole med hjul giver salen en nøgtern og praktisk karakter. Tilskuere kan iagttage byrådets arbejde fra en siddetrappe. Salen formår dog næppe at skabe en romantisk ramme om de borgerlige vielser, der også udføres her.
Fra fabrik til rådhus: Transformationen fra sukkerfabrik til rådhus resulterer i et moderne og behageligt kontormiljø til kommunens administrative personale. Neutrale farver på vægge og lofter blødes op af gulve og paneler i træ, der bidrager til de åbne kontormiljøer med varme og menneskelighed. Det lyse, moderne interiør er dog skabt på bekostning af sporene fra bygningens fortid, der enten er fjernet eller dækket af hvid maling. Væk er rustpletter, rustikke betonflader og tilsværtede mursten, der ellers kunne give rådhuset tiltrængt karakter og atmosfære.
6/10
Poleret
Da vi er på besøg, er blot 40 ud af 350 ansatte på rådhuset på grund af corona, og borgerne skal bestille tid for at komme ind på borgerservice.
Rundt på gangene hænger billeder af, hvordan fabrikken så ud, før renoveringen gik i gang. Engang var her rå maskiner og blotlagt beton overalt. Et par af maskinerne står her stadig. De blev sat i stand og nymalet af de personer, der engang arbejdede med dem på fabrikken.
Men de er også nogle af de få levn fra fabrikstiden. Assens Rådhus lader til at være et rart sted at arbejde, men indenfor er det svært at forestille sig, at stedet engang var en buldrende fabrik. Lige indtil man kigger ud af vinduet og får øje på skorstenen.
Hver måned anmelder Kommunen.dk et af Danmarks rådhuse. Med på turen er arkitekt Frederik Haukrogh. Kender du et interessant eller overset rådhus, vi skal besøge og skrive om? Send da en mail til [email protected].
Sidst var vi forbi Odder Rådhus, som er mere specielt end smukt. Den tur kan du læse om lige under denne artikel.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.