Kommunen.dk
MENU

Isabella Arendt: Kurven er knækket for Kristendemokraterne

KD beholder sine 11 mandater og er dermed større end LA og Alternativet. Partileder Isabella Arendt godkender resultatet. Det samme gør stemmesluger Kristian Andersen (KD), på trods af at han ikke blev borgmester.

Isabella Arendt: Kurven er knækket for Kristendemokraterne

KD beholder sine 11 mandater og er dermed større end LA og Alternativet. Partileder Isabella Arendt godkender resultatet. Det samme gør stemmesluger Kristian Andersen (KD), på trods af at han ikke blev borgmester.
Kristendemokraternes resultat ved KV21 tyder på, at Kristendemokraterne har momentum, fortæller landsformand Isabella Arendt (KD). Partiets største stemmesluger blev Kristian Andersen (KD) i Ringkøbing-Skjern. Fotoet her er af de to fra valgkampen op til Folketingsvalget i 2019.
Kristendemokraternes resultat ved KV21 tyder på, at Kristendemokraterne har momentum, fortæller landsformand Isabella Arendt (KD). Partiets største stemmesluger blev Kristian Andersen (KD) i Ringkøbing-Skjern. Fotoet her er af de to fra valgkampen op til Folketingsvalget i 2019.
Foto: Mads Dalegaard, Ritzau Scanpix

I mange år regnede man ikke rigtig Kristendemokraterne for noget. Men efter to positive kommunalvalg og et lige ved og næsten folketingsvalg har partiet fundet ny gejst. Det fortæller landsformand Isabella Arendt (KD).

- Det er bestemt et resultat, vi kan være tilfredse med. Vi gik frem i 2017, og nu går vi frem igen. Det betyder, at vi har fået noget momentum, der er langvarigt. Det er ikke bare et bump på en nedadgående kurve. Det er faktisk en kurve, som er knækket og begynder at gå op af, siger hun.

Ved KV17 fik Kristendemokraterne ni byrådsmedlemmer, og siden da har KD fået selskab af to partihoppere, så der inden KV21 var 11 byrådsmedlemmer.

Tirsdag fik partiet 0,8 pct. af stemmerne, og det så ud til at kunne veksles til 12 mandater. Men efter en fintælling i Herning ændrede tallet sig til 11.

Resultatet giver Isabella Arendt håb for næste folketingsvalg. Hun lægger vægt på, at partiet har fået flere stemmer end ved KV17, og at stemmerne til KV21 og regionsrådsvalget er spredt over hele landet.

- Jeg holder øje med den procentvise stigning, og den er flot. Så hvis vi kan gøre det samme til folketingsvalget, krydser vi spærregrænsen, siger hun.

KD fik også genvalgt Marianne Karlsmose som regionsrådsmedlem i Region Midtjylland.

KD's resultater til kommunalvalg

KV21: 11 byrådsmedlemmer, 0,79 pct. af stemmerne

KV17: 9 byrådsmedlemmer, 0,55 pct. af stemmerne

KV13: 6 byrådsmedlemmer, 0,47 pct. af stemmerne

Kilde: KMD, Ritzau

Ingen borgmesterpost

Seks af KD’s mandater blev valgt i Ringkøbing-Skjern.

Her havde partiet i forvejen seks mandater, men to af dem skyldtes et valgforbund ved KV17 med stemmer fra blandt andet De Konservative.

Denne gang klarede KD sig lige så godt uden valgforbund. Partiet fik 5.958 stemmer, hvilket var 19,4 pct. af alle stemmer i Ringkøbing-Skjern. Dermed blev KD kommunens næststørste parti efter Venstre (34 pct).

Succesen kan i høj grad tilskrives den lokale spidskandidat Kristian Andersen (KD), der med 3.493 personlige stemmer blev Ringkøbing-Skjerns største stemmesluger for andet valg i træk.

- Jeg er fuld af energi og gåpåmod. Jeg er taknemmelig. Det er næsten hver femte borger, der har stemt på KD her i kommunen. Det er uvirkeligt, fortæller han.'

Vi var så tæt på en borgmesterpost i Hedensted i nat. Det så rigtig lovende ud kl. 01.30.

Flere medier spåede ham til at snuppe borgmesterkæden i den traditionelle venstrekommune. Men trods det gode resultat lykkedes det ikke.

Hvornår på valgdagen stod det klart, at du ikke skulle være borgmester?

- Først til allersidst. Det var meget snært. Det er først, da jeg får det endelige valgresultat, hvor Venstre bevarer deres 11 mandater og har flertal sammen med S. Var V nu gået et mandat tilbage, så havde jeg haft en mulighed. 

Han kontaktede derfor hurtigt borgmesteren for at komme med i forhandlingerne på valgnatten.

- Jeg er superglad for, at vi har fået en god bred konstituering. Vi får to formandsposter på de politiske områder, der fylder allermest for os i KD. Nemlig børne- og familieområdet og social- og sundhedsområdet.

Bevar momentum

Helt så tilfreds med konstitueringen i Ringkøbing-Skjern er Isabella Arendt ikke.

- Jeg synes selvfølgelig, det er ærgerligt, at det ikke lykkedes (at få borgmesterposten red). Jeg har svært ved helt at forstå logikken blandt Venstre og Socialdemokratiet. At de bliver ved med at synes, den konstellation er det bedste bud.

Hun ser Kristendemokraterne som et oppositionsparti i den vestjyske kommune.

- Vi kommer ikke til at tale dem efter munden de næste år. De kommer helt sikkert til at kunne mærke, vi er der. De seks mandater, vi fik, skal sættes i arbejde og veksles til resultater, siger Isabella Arendt.

Når det nu ikke skulle, så er jeg glad for, at vi landede.

Hun fremhæver også nogle af partiets andre positive resultater ved KV21. Heriblandt Hedensted, hvor KD fik to mandater.

- Vi var så tæt på en borgmesterpost i Hedensted i nat. Det så rigtig lovende ud kl. 01.30, men lidt i fire om morgen snuppede Venstre den. Sådan er gamet.

Kristendemokraterne havde 176 kandidater opstiller fordelt over 44 kommuner. Partiet havde også Danmarks ældste byrådskandidat Børge Albøg (97 år), som var nummer fire på KD-listen i Ringsted. Han fik otte stemmer og kom derfor ikke ind. 

Lige ved og næsten

Med 11 mandater er KD nu landets 10. største kommunale parti. Efter dem finder man Slesvigs parti med 10 mandater og Liberal Alliance med ni, mens Alternativet må nøjes med fem mandater.

For Kristian Andersen er KV21 endnu et hak bæltet på hans “lige ved og næsten" valg. Til hvert valg opnår han flotte resultater, men de udmønter sig ikke i de helt store poster.

Ved KV17 var han tæt på at blive borgmester, og aftalen var næsten i hus. Men i en pause i forhandlingerne tog han hjem til sine forældre for at spise. Imens fandt S og V sammen, så Venstre beholde borgmesterposten, og Kristian Andersen blev 2. viceborgmester.

Ved folketingsvalget i 2019 var KD tæt på at nå over spærregrænsen, men det lykkedes ikke. For Kristian Andersen var det endnu tættere. Han var blot 191 stemmer fra at blive valgt ind på et kredsmandat.

Denne gang var han altså tæt på borgmesterposten igen.

- Når det nu ikke skulle, så er jeg glad for, at vi landede, hvor vi landede og fik de ansvarsområder, vi har fået, siger han.

Stiller du op til næste folketingsvalg?

- Ja, indtil videre har jeg jo meldt ud, at det er planen. Var jeg blevet borgmester, var det anderledes, men nu tænker jeg, det skal have et skud igen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR