Kommunen.dk
MENU

Lokalpolitikeren, der næsten gjorde det umulige

For halvandet år siden var han nær blevet borgmester, i aftes var han 191 stemmer fra en plads i Folketinget. Reportage fra en valgdag, der ikke gik som håbet.

Lokalpolitikeren, der næsten gjorde det umulige

For halvandet år siden var han nær blevet borgmester, i aftes var han 191 stemmer fra en plads i Folketinget. Reportage fra en valgdag, der ikke gik som håbet.
Kristian Andersen i salonen på Westergaards Hotel i Videbæk. Det var en skuffende aften for kristendemokraten, der må holde sig til lokalpolitik fremfor landspolitik. Til august venter dog et job som familiekonsulent hos Luthersk Mission.
Kristian Andersen i salonen på Westergaards Hotel i Videbæk. Det var en skuffende aften for kristendemokraten, der må holde sig til lokalpolitik fremfor landspolitik. Til august venter dog et job som familiekonsulent hos Luthersk Mission.
Foto: Christian Olesen

Det er valgdag, og solen bager ned på Tarm Idrætscenter, hvor folk flyder stille og roligt ind og ud af valgstedet. Indenfor møder vælgerne først et cafeterie med tilbud på badetøj og stanglakridser samt et par frivillige, der indsamler underskrifter for at bevare Tarm Bibliotek. Først lidt længere henne ligger indgangen til den håndboldhal, hvor stemmebokse venter på at blive fodret med velvalgte krydser.

Det er også her, der står en aspirerende folketingspolitiker. Kristian Andersen (KD) hilser på alle og hjælper de gangsbesværede og svagtsynede med at komme hen til boksen, for i dag er han valgtilforordnet. Han er klædt i mørk blazer, hvid skjorte, stramtsiddende bukser og blå gummisko.
Og på trods af det, der er på spil i dag, har folketingskandidaten sovet ganske godt.

- Jeg har generelt en ret god og rolig følelse med det hele - lidt imod min egen forventning, siger Kristian Andersen.

Rundt om hans hals hænger et trækors i en lædersnor, der påminder, at hans parti har rod i kristendommen.

- For godt femten år siden besøgte jeg Stubbekøbing Efterskole, som er en skole for specialbørn. Der var den her knægt, jeg tror, han hed Michael, som havde et meget flot trækors hængende på væggen. Jeg pegede på det og roste det, hvorefter han spurgte mig, om jeg da ikke også ville have et til væggen eller til en halskæde, siger Kristian Andersen og griner:

- Jeg sagde 'jo tak', og et øjeblik senere var han hoppet i kedeldragten og gået i gang. Nu har jeg korset på hver dag, og jeg passer virkelig på det.

  Jeg tror, han stjæler bredt af stemmer herude fra alle partier. Kristian er en yderst veltalende mand, det skal han have, og han ved, hvad han vil have. Han og jeg er absolut ikke enige om alt, men han er da sød og rar at snakke med.

Komikerens taktik
Sidst Kristendemokraterne blev valgt ind i Folketinget var i 2001. Siden da har partiet bøvlet med at komme i nærheden af spærregrænsen, og ved de seneste to folketingsvalg fik partiet blot 0,8 pct. af stemmerne i Danmark. Det har derfor virket som en umulig opgave at skabe et comeback for Kristendemokraterne. Men I år prøvede de en ny plan.

I stedet for at jagte spærregrænsen på godt 73.000 stemmer besluttede de kristne underdogs sig for at fange et kredsmandat. De havde manden til det. For Kristian Andersen blev til det seneste kommunalvalg den absolut største stemmesluger i Ringkøbing-Skjern Kommune med næsten 4.000 stemmer. Og hvis partiet kunne omsætte den popularitet til andre kommuner i Vestjyllands storkreds, ville det kræve blot 17-18.000 stemmer at sende tre mandater i Folketinget.

Men det er ikke en nem opgave. Jacob Haugaard lovede Nutella i feltrationerne og medvind på cykelstierne, og siden ham er det ikke lykkes en politiker at blive valgt udelukkende på et kredsmandat. Så for at give Kristian Andersen skærmtid overlod partiformand Stig Grenov sin plads til vestjyden i partilederdebatterne. DR og TV2 købte den dog ikke, og Grenov måtte selv træde til, hvorefter han blev sendt på retræte af stress.

 - Vi lever jo i et samfund med jag og stress, og hvis vi ikke har styr på familielivet, så påvirker det også alt det andet. Og Kristendemokraterne er de eneste, der rigtig sætter fokus på familielivet.

I stedet tiltrådte ’vikaren fra himlen’, Isabella Arendt, som konstitueret formand. Det gav et boost til partiet i mediebilledet på landsplan og i krogene begyndte folk at overveje, om det nu igen var muligt at komme over spærregrænsen.

Modetips og smøgpause
Tilbage i Tarm nupper Kristian Andersen sig en kort pause. Han stikker hovedet ind i et baglokale, hvor et par andre valgtilforordnede sidder og nyder en kop kaffe med tilhørende chokoladekage. En af dem er tidligere politibetjent og nuværende byrådsmedlem Jesper Lærke (Fjordlisten), som har valgt at stemme på Kristian Andersen. En støtte, kristendemokraten er meget glad for.

- Jesper har blandt andet givet mig nogle modetips. Jeg var med i tv-udsendelsen Højlunds Forsamlingshus, og bagefter ringede Jesper til mig og sagde, at jeg havde gjort det godt, men at jeg virkelig ikke behøvede at ligne sådan en pnesionist i den gamle grå jakke, jeg havde på. Så gik jeg ind i en tøjbutik og købte det, jeg står i nu, siger Kristian Andersen.

Udenfor idrætscentret står en anden byrådspolitiker og får sig en rygepause i solen. Det er Kristian Bøgsted fra Dansk Folkeparti. Han har længe arbejdet sammen med Kristian Andersen i byrådet i Ringkøbing-Skjern.

- Jeg tror, han stjæler bredt af stemmer herude fra alle partier. Kristian er en yderst veltalende mand, det skal han have, og han ved, hvad han vil have. Ham og jeg er absolut ikke enige om alt, men han er da sød og rar at snakke med. Overordnet set er det godt for Ringkøbing-Skjern at have en lokal mand ovre på Christiansborg, og jo flere jo bedre, men om det så er noget, der rykker det helt store, det er en anden sag, siger Kristian Bøgsted.

Forstand som en forstander
Et smut udenfor Tarm ligger efterskolen Solgården. Her har Kristian Andersen været forstander i næsten 20 år og boet i forstanderboligen med sin hustru og deres fire børn. Nu stopper han dog, og planen var egentlig, at tiden skulle bruges i Folketinget. Han har siddet i byrådet i Ringkøbing-Skjern siden 2009, hvor han overtog sin fars stol i byrådssalen i Ringkøbing, og det agter han at fortsætte med - men der skal være mere at lave.

  Det er anderledes i denne her valgkamp. Vi bliver ikke kun fremstillet som nogle gammeldags eller latterlige typer. Det tror jeg helt sikkert, at Isabella og måske også vores vestjyske kampagne har været med til ændre.

Arbejdet på efterskolen har sat sine spor i Kristian Andersens måde at være på. Det fortæller Martinus Markussen, som er modelsnedker og medlem af Kristendemokraterne.

- Kristian Andersen er en fuldstændig jordnær og stille type, som virkelig har styr på sit stof, og som man får en helt naturlig respekt for. Han har en karisma, som skaber respekt som leder, måske også fordi han er vant til at tale og undervise en masse mennesker gennem sit arbejde som forstander, siger Martinus Markussen.

Han mener, at særligt Kristendemokraternes fokus på 'Det gode liv' skiller sig ud fra de andre partier.

- Vi lever jo i et samfund med jag og stress, og hvis vi ikke har styr på familielivet, så påvirker det også alt det andet. Og Kristendemokraterne er de eneste, der rigtig sætter fokus på familielivet, siger Martinus Markussen.

Fortidens fordomme
Kristendemokraterne kæmper en evig kamp med sit image. Partiet blev stiftet i 1970 som en modreaktion mod frigivelsen af porno og for at bekæmpe den frie abort. Det tilsammen med en modvilje mod vielser af homoseksuelle har skabt en skarp tone i medierne.

Og det lader til at irritere Kristian Andersen, at det er de ting, der fylder.

- Det er ikke emner, vi går til valg på. Jeg tror, man sætter krydset ved os af helt forskellige grunde. Der er nogle, der gerne vil holde os fast i det der gamle billede og skabe benspænd for os, siger han.

Under valgkampen kom Stig Grenov uheldigt afsted med et tweet, hvor han nævnte aborter som en modetendens. Ved seneste kommunalvalg ramte en lignende situation Kristian Andersen hårdt. Han var kørt i stilling som borgmesterkandidat - men mistede støtten fra socialdemokraterne, da de ikke ville bakke op om en borgmester, der ikke personligt ville vie homoseksuelle.

Han synes dog, at Kristendemokraterne har formået at flytte fokus fra sådanne emner i denne valgkamp.

- Det er anderledes i den her valgkamp. Vi bliver ikke kun fremstillet som nogle gammeldags eller latterlige typer. Der tror jeg helt sikkert, Isabella Arendt og måske også vores kampagne her har været med til ændre. Det er lykkedes bedre med at forklare, at vi er et politisk parti og ikke en religiøs særinteresse, siger han.

Exitpoll tegner godt
Ved syvtiden nupper Kristian Andersen sig lidt aftensmad, kører hjem, tager en frisk hvid skjorte og et par nye sko på og tager turen til Videbæk med sin søn og hustru.

Aftenens valgfest bliver holdt på Westergaards Hotel, som er en gammel bygning midt på byens hovedgade. Her er rummene fyldt med mørkt træ, væggene er røde, og på et bord ved baren står der æblekage og lidt drikkelse til gæsterne.

Først sidder der kun ældre partifæller i salonen og de to tilstødende sale, men henad aftenen dukker flere og flere yngre op. Klokken 20.00 lukker valgstederne, og aftenens første exitpoll tikker ind. Der lyder udtryk som 'yes!' og 'sådan!' rundt omkring i salonen, hvor folk følger med på TV2 i det ene rum og DR1 i de to andre.

Kristian Andersen vandrer hele tiden imellem skærmene. Indimellem stopper han et øjeblik og hilser på en nyankommen gæst, kigger på den seneste valgstatistik og begynder så at vandre lidt igen.

- Det går godt, og det er skønt, at vi ser ud til at være over spærregrænsen lige nu, men det er selvfølgelig slet ikke sikkert. Det er heller ikke sådan, at jeg hælder til den ene eller anden ting lige nu, siger Kristian Andersen.

Der er talrige medier til stede på hotellet. Tv-hold fra DR og TV Midtvest filmer, og på radiofronten er både P4 og Radio 24/7 mødt op. Også Dagbladet Ringkøbing-Skjern er til stede samt et par mindre lokalmedier, der ivrigt noterer på notesblokke.

  Det kan ikke dreje sig om mere end et par hundrede stemmer til forskel, så intet er afgjort.

Skål i champagne
På de forskellige tv-skærme tikker optællinger fra landets kredse lige så stille ind. Det går væsentligt bedre for Kristendemokraterne end tidligere år, men der er en skævvridning imellem TV2 og DR. Hos Danmarks Radio er Kristendemokraterne røget under spærregrænsen igen. På TV2 er de over. Det er svært at vurdere, hvilken man skal tro på.

Så falder TV2 også under. Men Kristian Andersen er ikke bekymret. For tallene på den lille fladskærm spår ham stadig et kredsmandat. Han tager en forsigtig slurk af en fadøl fra en af de andre gæster og smiler rundt til de mange fremmødte på hotellet.

Efterhånden som aftenen skrider frem, bliver lokalerne helt fyldt op, og stemningen bliver en smule festlig. Men der bliver næsten stille, da Kristendemokraternes mandattal dumper fra tre til nul.

Fadøllen er skiftet ud med et glas vand, som hurtigt tømmes og fyldes op igen og tømmes. Pludselig går det helt i den forkerte retning. Rundt om Kristian Andersen begynder tv-hold og fotografer lige så stille at samle sig for at få en kommentar på det snart uundgåelige nederlag.

- Det kan ikke dreje sig om mere end et par hundrede stemmer til forskel, så intet er afgjort, siger Kristian Andersen håbefuldt.

Stemningen er afventende. Kristian Andersen skæver hele tiden op mod tv'et, mens en partifælle fodrer ham med oplysninger fra de vestjyske kredse.

Snart står det klart, at de Radikale har overhalet indenom og snubbet kredsmandatet. Sølle 191 stemmer skiller de to partier ad i Vestjyllands Storkreds, og på landsplan når Kristendemokraterne 1,8 procent. Kristian Andersens øjne ser en smule blanke ud, og han tager en tår vand, vrænger på næsen og krydser armene - sådan nærmest lidt i trods.

- Det er urimelig tæt ... Det er rigtig ærgerligt ... Vi var tæt på, og det har været en god dag ... som endte i et nederlag, siger han.

Han holder en tale for partifæller, venner, familie og pressen. Han takker dem, der har hjulpet, og svarer på et par spørgsmål. Og så er der et glas champagne til alle. Den havde nok smagt bedre, hvis 191 vælgere havde sat krydset et andet sted på denne solrige valgdag.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR