Om lidt blir’ her stille: Kommunalvalget viser, hvor lidt medierne normalt dækker lokalpolitik
Om lidt blir’ her stille: Kommunalvalget viser, hvor lidt medierne normalt dækker lokalpolitik
På borgmesterkontoret i Tønder sidder satirejournalist Adnan Al-Adhami med borgmester Henrik Frandsen (Tønder Listen). Henrik Frandsen mener, det nogle gange er for bøvlet ikke at bruge pesticider. Men interviewet stopper brat.
- Jeg skal virkelig på toilet, siger Adnan Al-Adhami.
Henrik Frandsen peger mod et wc ude på gangen.
- Ej, der er vist lige gået en ind. Det er lidt besværligt. Jeg tror bare, jeg gør det herovre. Det er mindre bøvlet, siger Adnan Al-Adhami.
Han går hen til en potteplante, lyner ned og begynder at tisse. Henrik Frandsen ser perpleks til.
Scenen er fra et af DR’s programmer i optakten til kommunalvalget. Andre programmer tæller Kommunekontoret,
Brixtofte-dokumentaren og Gæsten og Hesten, mens DR også har undersøgt flere kommunale forhold som kommunaldirektørers kreditkortmisbrug.
Næsten samtlige medier er ligesom DR gået kommunal-amok op til KV21. Det har Roger Buch, kommunalforsker ved DMJX, også bidt mærke i.
- Mediedækningen i de landsdækkende medier har været markant bedre ved det her valg og ved forrige valg end tidligere. De lokale og regionale medier dækker altid deres områder godt, men nu ser vi, at de landsdækkende medier også går intensivt til opgaven.
Jeg kan godt lide humor og satire. Jeg tænker dog, at der måske er lige lovlig meget af det i nogle af programmerne. Det kan blive lidt for pjattet og karikeret af kommunerne.
Men når et kommunalvalg slutter, skruer de landsdækkende medier som regel ned for dækningen igen. Om lidt forsvinder de mange programmer på DR og TV2 med kommunalt fokus, og i radioen vil man hovedsageligt tale om kommunalpolitik, når der opstår en skandale eller en særligt skæv situation.
Kontrasten er slående, fortæller Roger Buch, der sammen med landets andre kommunaleksperter bliver kimmet ned af medierne i månederne op til valget.
Han mener, at kommunalpolitik er lige så vigtig som Christiansborg og bør dækkes lige så meget i pressen. Han skrev bogen “Den vigtigste politik” om lige netop kommuner og kommunalpolitik.
- Det er vigtig at holde øje med de enkelte kommuner. I de lokale historier gemmer der sig tit noget strukturelt, som er gældende for hele landet, og som kan blive en case-historie i en større fortælling.
Reduceret til case
Norddjurs’ borgmester, Jan Petersen (S), griner lidt ad tanken om, at kommuner skulle dækkes lige så meget til hverdag som op til valget.
- Jo, det ville da være rigtig godt. For journalisterne ringer da nok oftere nu. Men de ringer jo ikke for at høre om kommunens budget eller et nybyggeri af en børnehave. De leder efter de skæve historier og bruger os måske som case, siger han.
Han nævner modstand mod solcelleparker, hvor Norddjurs ofte er fremhævet som eksempel i landsdækkende artikler op til valget.
- Det er fint, for det viser virkeligheden bag de tal, de taler om inde i Folketinget. Men jeg må sige, at jeg måske mere håber, journalisterne bliver ved med at ringe og holder os op på alt det, vi lover i valgkampen. Nu må vi se, om min telefon bliver tavs til januar, siger Jan Petersen.
Lokalt håb
Lige for tiden springer nye lokale medier op overalt. Særligt fra Jyllands-Posten, B.T og Jysk Fynske Medier. Udviklingen giver Roger Buch håb.
- De nye lokale medier løfter allerede, men de kan være med til at løfte den generelle dækning endnu mere efter valget. De lokale og regionale medier har oplevet tilbagegang i ti år, så det er rigtig godt, der nu kommer en masse nyt mandskab.
Satiriske indslag som Adnan Al-Adhami på borgmesterkontoret i Tønder er han dog ikke oppe at ringe over.
- Jeg kan godt lide humor og satire. Jeg tænker dog, at der måske er lige lovlig meget af det i nogle af programmerne. Det kan blive lidt for pjattet og karikeret af kommunerne. Men det er jo også et supplement til alt det seriøse, og det er godt, hvis man kan fange borgere, der normalt ikke interesserer sig for kommunalpolitik, og liste lidt viden ind hos dem.
Det skal dog siges, at Adnan Al-Adhami ikke tissede i potteplanten. Han ville gerne, men fik præstationsangst, da han stod på borgmesterkontoret, fortalte han senere til JydskeVestkysten. I stedet stod han med en lille sprøjte og sprøjtede vand i planten. Efter kort tid lurede Henrik Frandsen også, at det var for sjov.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.