Øget rekruttering og opkvalificering er alfa og omega for psykiatrien
Øget rekruttering og opkvalificering er alfa og omega for psykiatrien
Et stenkast fra havnen i Allinge blev der mellem fem paneldeltagere og publikum delt meninger og holdninger om 10-årsplanen for psykiatrien og mental sundhed, der blev vedtaget i fjor. Helt officielt er det en plan, der “skal løfte psykiatrien og sikre bedre behandling.”
Men der var til dagens debat udtrykt både entusiasme og skepticisme for planens mange punkter. En af paneldeltagerne var formanden for Bedre Psykiatri, Mads Engholm. Han var stærkt optimistisk for planen, men havde også visse forbehold.
- Jeg tror, at 10-årsplanen er det bedste redskab i den tid, jeg har været med i psykiatridebatten. Men jeg tror også, at hele planen er i fare for at blive i busken. Så vi er nødt til at holde hinanden oppe, så planens mål kan blive indfriet, sagde han og fortsatte:
-Hvis ikke vi indfrier dem i første omgang, hvorfor skulle folk så have tillid til, at vi kan løse det i anden eller tredje omgang.
En anden panelist, Bo Hansen (S), medlem af Socialudvalget i KL - og desuden borgmester i Svendborg - var glad for planen, men samtidig mente han, at den ikke helt var nok.
- Det er et godt første initiativ fuld af mange gode intentioner. Men kommunerne skal også kigge mere på socialpsykiatrien, for der ligger jo ikke mange ambitioner på det område. Der kan være langt højere ambitioner, end der gør lige nu. Jeg oplever, at kommunerne og regionerne allerede arbejder godt sammen på tværs, men det kræver et endnu større samarbejde at komme i nærheden af at opnå de her mål og mere til, sagde han.
Mangel på dobbeltdiagnose-tilbud
Den aktuelle debat om, hvordan der kan gives bedre behandling til dobbeltdiagnosticerede personer og tilbydes flere tilbud til dem, blev selvfølgelig også berørt på dagens debat. Den første til at bringe det på banen var Lena Sølling, som er forstander ved bostedet Lunden.
- Jeg har skræmmeeksemplet på de pladser (i psykiatrien red.), der spiller alt for lidt ind i min målgruppe. Jeg har en stor bekymring for, hvordan vi får målrettet indsatsen for de dobbeltdiagnosticerede - også ude på bostederne, sagde hun.
Pladserne, som Lena Sølling omtaler, er særlige pladser i psykiatrien, og er et behandlingstilbud for borgere, der ud over svær psykisk sygdom også er massivt udfordret på flere andre måder - fx af et misbrug.
Også Merete Nordentoft, som er forperson ved Dansk Psykiatrisk Selskab, er utilfredshed med, hvordan 10-årsplanen er stykket sammen og finder den dybt mangelfuld.
- De afsatte midler løser på ingen måde problemerne i psykiatrien. Det er et klokkeklart nej. Hvis der er mistanke om kræft, så sker der noget hurtigt. Men hvis der er tale om angstanfald eller depression, så er der kun skuldertræk. Der er så meget mere, man kan gøre, sagde hun.
Vigtigt med opkvalificering
Men især én ting var alle paneldeltagerne enige om: Der er brug for opkvalificering og efteruddannelse af psykiatriens personale, så de ansatte kan få de rette kompetencer, så ikke kun patienterne får bedre behandling, men så også de ansatte føler sig bedre klædt på til arbejdet.
Jacob Klærke, formand for psykiatri- og socialudvalget, regionsrådsmedlem (SF) i Region Midtjylland delte regionens visioner om at imødekomme netop det.
- Vi vil i Region Midtjylland lave en lokal psykiatriplan, hvor der blandt andet skal være tilbud til de unge, der slet ikke kommer ind i psykiatrien. Det er der slet ikke lige nu. Derfor er mit udgangspunkt, at vi skal være pro behandling socialpsykiatrien, og derfor har vi også brug for dygtigt personale, der også er specialiserede, sagde han og kom efter med forslag til, hvordan man kan øge rekrutteringen:
- At kunne levere god behandling giver også en tilfredshed, når man møder på arbejde, som også kan smitte af på, at de (personalet red.) kan komme ud og smitte deres tilfredshed af på uddannelsesinstitutioner og videregive, at det rent faktisk er fedt at arbejde med det område. Sådan kan man eksempelvis øge rekrutteringen. Så er det selvfølgelig også et faktum, at det er meget nemmere at rekruttere i København end i Vestsjælland, men det arbejder vi på, sagde han.
Tilfreds personale giver mere personale
- En af de ting vi tænker er rigtig vigtigt, er, at vi får en specialplan på overgangen fra hospital til hverdag. Når man får debut af svær psykisk sygdom, er det vigtigt at vi leverer en intens indsats for at kunne klæde dem rigtig godt på, det tror jeg på, der er et stort potentiale i - at kunne give bedre behandling og bruge ressourcerne bedre, sagde Jacob Klærke.
Svenborgs borgmester Bo Hansen (S) delte herefter erfaringer fra egen kommune. Erfaringer, som bygger på, at der skal uddannes mere personale, som er bedre klædt på til arbejdslivet - så snart de er færdige med uddannelsen.
- Rekruttering er en fælles udfordring i både kommuner og regioner. Det handler langt hen ad vejen om arbejdsmiljø, tror jeg. Vi gør meget ud af at udarbejde uddannelsescampus lokalt. Jeg tror på, at vi kan rekruttere flere i vores område, hvis vi kan uddanne dem lokalt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.