Pierre var borgmester i Canada: Nu er han byrådsmedlem i Danmark
Pierre var borgmester i Canada: Nu er han byrådsmedlem i Danmark
Pierre Kary har blot siddet tre år i byrådet i Roskilde. Alligevel er den canadisk fødte politiker efterhånden en erfaren politiker.
Han har været politisk aktiv, siden han var 14 år, stiftet sit eget parti, væltet en canadisk bykonge, vundet en borgmesterpost og indført offentlig transport i den canadiske by St. Lazare lidt uden for Montreal.
- Jeg har altid brændt for politik. Hvis man gerne vil ændre noget i samfundet, så må man også deltage i politik, siger han.
- Jeg stiftede mit eget parti i 2009 og gik efter borgmesterposten i St. Lazare. Kommunen havde brug for en ny kurs. St. Lazare var en ultraliberal kommune med de laveste skatter i området. Nærmest Reagan-agtig. Kommunen havde ikke skoler nok, og der var ingen offentlig transport, siger han.
Valgkamp kræver mere i Canada
I de canadiske kommuner er der nærmest kun lokallister og ingen landsdækkende partier. Da Pierre Kary stiftede sit eget, stillede han op mod blot to andre partier.
Lokalpolitik skal jo ikke handle om partifarven, men om politik der gavner borgerne.
Han endte som borgmester med 43 pct. af stemmerne og væltede den daværende borgmester, der havde siddet på posten i næsten to årtier. Valgkampen stod i stærk kontrast til den danske, husker han.
- Kommunalvalg i Danmark er helt anderledes. Alle partier har finansieringen på plads, og der er faste rammer for valgkampen. I Canada kræver det mere af kandidaterne. Man skal selv holde styr på finansieringen, finde medkandidater og først og fremmest afklare partiets politik. Der er ikke noget bagland, hvor man kan hente hjælp, siger han.
Efter tre år på posten valgte Pierre Kary at trække sig. Hans danske kones arbejdsplads blev lukket, og desuden mente han, at han havde opnået sine mærkesager i byrådet. Parret valgte at flytte til Danmark i 2012.
- I de første år, efter jeg kom til Danmark, ville jeg ikke høre om politik. Men så spurgte Joy Mogensen mig, om jeg ikke ville stille op. Jeg var ikke stærk socialdemokrat, men jeg kunne lide Joy som person, og hun mente, at jeg passede godt ind, siger han.
Canadiske kandidater brænder mere for sagerne
Professionalismen i den danske lokalpolitik betyder, at kandidater ender med at blive mere loyale over for partiet end borgerne og de politiske sager, mener han. Det giver problemer, mener han.
- Den store forskel på kommunalpolitikken er, at kandidaterne i Canada brænder mere for sagerne end i Danmark. Her er loyaliteten mod partiet og dernæst sagen. Man glemmer nogle gange, hvad der er vigtigst for bor- gerne og kommunen.
- Partipolitik fylder for meget i Danmark. Det er et strukturelt problem. På den måde er kommunalpolitikken i Canada mere demokratisk end i Danmark.
Den store forskel på kommunalpolitikken, er at kandidaterne i Canada brænder mere for sagerne end i Danmark. Her er loyaliteten mod partiet og dernæst sagen.
I Canada er der meget få partier i de enkelte kommuner. Typisk blot tre til fire per kommune. Systemet tvinger partierne til at samarbejde, forklarer Pierre Kary.
- De danske partier kæm- per om opmærksomheden og vil have æren for politiske forslag i stedet for at samar- bejde. Selvom flere partier betyder flere perspektiver, så kan jeg kan ikke lide blokpolitik. I Canada samarbejder man på tværs om at skabe velfærd for borgerne, siger han.
Ifølge ham fokuserer partierne på at føre deres egne forslag frem. De politiske forslag kommer først til de andre partier og borgerne, når rammerne allerede er fastlagt. “Partierne er kun villige til at ændre småting, når forslaget endelig når videre til borgerne og de andre partier,” mener Pierre Kary.
- Nogle gange bliver borgerne ikke engang hørt om den grundlæggende idé bag et forslag, før partierne prøver at få forslaget igennem byrådet. Men kommunalpolitik skal handle om mennesker og ikke partier, siger han.
Et demokratisk partiskift
På trods af blot at have boet fem år i Danmark blev Pierre Kary valgt ind i Roskilde for Socialdemokratiet med 217 stemmer ved valget i 2017.
Socialdemokratiet skulle dog vise sig ikke at være det rette danske parti for ham. Joy Mogensens exit blev startskuddet til hans vej ud af partiet. Pierre Kary stillede spørgsmål til sine partifæller om, hvorvidt deres flertal stadig var legitimt.
- I Danmark er der det problem, at mange politikere kun kommer ind, fordi parti- et eller en stemmesluger gør det godt ved valget. Joy fik 2/3 af de socialdemokratiske stemmer. Jeg var i tvivl, om vores flertal overhovedet var demokratisk, siger han.
Da Socialdemokratiet valgte at indgå i budgetforlig med skattestigning og besparelser på velfærden, valgte Pierre Kary at blive løsgænger og tog dermed flertallet fra Socialdemokratiet. Senere skiftede han til De Konservative, hvor han i dag fortsat sidder.
- I virkeligheden synes jeg, at det var mere demokratisk, at jeg sad i opposition til Socialdemokratiet. Partierne ligger alligevel så tæt op ad hinanden i Danmark. Herhjemme er jeg konservativ, i Canada var jeg i centrum, siger han.
- Lokalpolitik skal jo ikke handle om partifarven, men om politik, der gavner borgerne
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.