Favrskov har landets eneste kommunale kvindeklub
Favrskov har landets eneste kommunale kvindeklub
Grethe, Hanne, Rikke, Gitte og Lone. I Favrskov sidder fem kvinder i social- og sundhedsudvalget og skiller sig ud. Sammen udgør de nemlig det eneste politiske udvalg helt uden mænd på tværs af alle landets kommuner.
- Lige da vi blev konstitueret, så tænkte jeg: Hold da op, det er da sjovt! Det havde jeg ikke set før, smiler formanden, Grethe Villadsen (S), og kigger over på næstformanden, Hanne Smedegaard (V).
- Tjaaa… Jeg tænkte: ‘Åh nej’, griner hun.
De to politikere er i gang med at planlægge dagens udvalgsmøde og budgetforhandlinger, da vi møder dem i Hammels kultur- og sundhedscenter.
- Jeg har altid haft det godt, når man er blandet mænd og kvinder. Jeg var bange for, at der ville blive for meget kvindefnidder. Og jeg blev egentlig spændt på, om vi kunne holde os til dagsordenen og ikke komme til at snakke strikkeopskrifter og sådan noget, siger Hanne Smedegaard.
- Men det glæder mig, at vi har kunnet holde os til dagsordenens punkter, og at vi ikke skal trække møderne mere end højest nødvendigt.
- Men jeg kan jo heller ikke strikke, afbryder Grethe og griner i kor med Hanne.
Kvindeklub og mandeklubber
Udvalget i Favrskov ville være uhørt, hvis man gik tilbage i tiden. Kommunalpolitik har historisk været en lukket mandeklub. Ved valget i 1909 blev blot to pct. kvinder valgt ind i kommunalbestyrelserne. Kvindebevægelsen og debatten om kønsbalance har fået markant flere kvinder ind i kommunalpolitikken siden da. Ved sidste valg blev 32,81 pct. kvinder valgt ind.
Men alligevel er kommunale mandeklubber ikke et minde fra fortiden. I kommunerne sidder 44 udvalg, der kun består af mænd. Man kan argumentere for, at mandeudvalg er uundgåelige, når kvinder i forvejen er en minoritet i byrådene. Men meget tyder på, at det også handler om mænd og kvinders forskellige interesser.
En optælling som Kommunen.dk har foretaget viser, at der markant forskel på, hvilke udvalgstyper, som mænd og kvinder sidder i. Udvalg som familie-, sundhed- og unge-udvalgene har markant flere kvinder end plan-, teknik- og miljø-udvalgene. Og det er netop de sidstnævne, hvor mange af mande-udvalgene findes. Men er det et problem?
Nu er vi godt inde i tredje år, og jeg kan ikke komme i tanke om et tidspunkt, hvor jeg har tænkt, at det kunne være rart med en mandlig holdning
Kamphaner og kommunalpolitik
I Favrskov har formanden og næstformanden også kunnet mærke, at flere kvinder er kommet ind i kommunalpolitik. Tilsammen har de to politikere siddet i fem perioder i det østjyske. I den tid har de kunnet mærke, hvordan den politiske debat har ændret sig.
- Hvis jeg husker tilbage til min første periode, sad der mange mænd, der var kamphaner. De elskede at udfordre hinanden verbalt partipolitisk. Det handlede ikke om sagen. De brugte rigtig meget tid på at drille hinanden. Det gider vi kvinder ikke. Vi kommer, fordi vi har et mål med at være der, siger Hanne Smedegaard.
- Jeg synes, at der har været en meget markant ændring i diskussionerne.
Grethe nikker undervejs genkendende fra den anden side af bordet. Hun husker tilbage til tiden, hvor hun var formand for Socialdemokratiet og hun sad som tilhører i Hadsten Byråd inden kommunalreformen.
- Vi havde en kvindelig borgmester, og jeg synes nogle gange, at der blev stukket til hende. Der var en mere rå tone, siger hun.
Så måske går der faktisk mere strikkeklub i den blandt mændene.
‘De gamle cigarrygende mænds klub’
Flere kommuner har udvalg, der kun består af mænd. Blandt andet har Brønderslev og Lejre tre mande-udvalg. Mens Assens, Holbæk, Kerteminde, Lemvig, Middelfart og Norddjurs kommuner hver har to udvalg uden kvinder.
Brøndby Kommune er topscoreren med fire rene mande-udvalg. Brøndby er samtidig også den kommune med den skæveste kønsfordeling i byrådet, hvor kun to kvinder sidder sammen med 17 mænd.
I Lejre Kommune måtte borgmester Carsten Rasmussen (S) også konstatere, at der efter konstitueringen var tre udvalg kun med mænd.
- Selvfølgelig har vi set det og været opmærksomme på det. Men det har jo været partierne og kandidaternes interesse, der har været afgørende i fordelingen af udvalg, siger han.
- Kønsbalance har ikke spillet en rolle i forhold til fordelingen. Udgangspunktet er, at det i forvejen er en skæv balance i byrådet, så det ville være svært. Vi kan jo ikke presse et parti eller en kvinde til at sidde i et udvalg, fordi vedkommende er kvinde.
Ifølge Carsten Rasmussen er det naturligt, at politikere vælger udvalg efter interesse, og at der derfor kan komme nogle udvalg med flere mænd end kvinder. Problemet ligger ifølge ham ikke i fordelingen, men at der blot er seks ud af 25 kvinder i Lejres kommunalbestyrelse.
- Det er et problem, at kvinder er underrepræsenteret i kommunalbestyrelsen. Hvis de ikke var det, så ville sandsynligheden for, at der kom udvalg uden kvinder også være mindre, siger han og påpeger, at det positivt, at de i Lejre Kommune har et økonomiudvalg, hvor kvinderne er stærkt repræsenteret.
- Det var jo de gamle cigarrygende mænds klub. Men det er i hvert fald ikke tilfældet her. Der sidder faktisk fire kvinder i det, der bliver kaldt det mest magtfulde udvalg. Kvinderne har flertallet.
Savner ikke mænd
I Favrskov er de to kvinder enige. Interesser skal vægtes højere end kønsbalancen, når kommunerne skal fordele politikerne til de forskellige udvalg.
- Folk skal vælge, som de vil. Jeg skelner ikke så meget mellem, om det er kvinder eller mænd. Jeg tænker, at det er vigtigt, at folk går ind med en interesse, siger Grethe.
- Lige netop. Det er interessen, der er afgørende. Der er ikke noget værre end, hvis der sidder nogen i et udvalg, der er blevet presset derind, stemmer Hanne i.
Selvom de sidder fem kvinder på social- og sundhedsområdet i kommunen, så er de omvendt ikke bange for, at de kommer til at mangle mændenes holdning til området.
- Jeg ved godt, hvad mine mænd mener. Altså mændene fra mit parti, skynder hun sig at tilføje med et grin.
- Jeg får jo deres holdning på gruppemøderne. Vi får jo afklaret vores holdninger sammen. Nej, jeg synes ikke, at det er noget jeg savner i udvalget. Gør du Hanne?
- Nu er vi godt inde i tredje år, og jeg kan ikke komme i tanke om et tidspunkt, hvor jeg har tænkt, at det kunne være rart med en mandlig holdning, siger Hanne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.