Kommunen.dk
MENU

Christiansborg sad med og hjalp nye borgmestre til magten

Partierne fulgte kampen om borgmesterposterne tæt og var klar til at hjælpe. Nogle steder helt ude ved forhandlingsbordet.

Christiansborg sad med og hjalp nye borgmestre til magten

Partierne fulgte kampen om borgmesterposterne tæt og var klar til at hjælpe. Nogle steder helt ude ved forhandlingsbordet.
Efter tre konstitueringsaftaler og hjælp fra sin partiformand endte Emil Blücher (LA) med borgmesterkæden i Solrød.
Efter tre konstitueringsaftaler og hjælp fra sin partiformand endte Emil Blücher (LA) med borgmesterkæden i Solrød.
Foto: Solrød Kommune

En bil fra Christiansborg er på vej til Solrød for at hjælpe en partifælle. Der er gang i forhandlingerne, og derfor er Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, og to medarbejdere hoppet i bilen for at støtte den lokale spidskandidat, Emil Blücher.

- De stillede tre mand høj fra Christiansborg, fordi de kunne se, at vi havde en chance og havde fået et godt valg. Det gjorde, at vi havde nogle med mere forhandlingserfaring at sparre med, fortæller Emil Blücher.

Først fik han viceborgmesterposten, men endte overraskende som borgmester nogle dage senere.

Ifølge Emil Blücher blev det en fordel, at partiformanden og medarbejderne dukkede op. Det gav et opbrud i en ellers fastlåst situation, og det blev muligt at vende forhandlingerne med baglandet. De tre fra Christiansborg kom for at rådgive, men var også at se ved forhandlingsbordet.

- De har været med inde på nogle tidspunkter, men har ikke deltaget på alle møder eller i hele forhandlingen. Der var en klar aftale om, at vi selvfølgelig selv havde det sidste ord, så det var vores egne beslutninger, siger Emil Blücher.

Derfor kunne det lige så godt have været en anden end Vanopslagh, der sad med. Men hjælpen fra partiet var en klar fordel i konstitueringen.

- Det gjorde sikkert en del af udfaldet, men det var nok faldet på plads alligevel, siger Emil Blücher.

Partierne sad klar på valgnatten

Det er usædvanligt, at en partiformand pludselig møder op til konstitueringer, men at partierne er klar til at rådgive, er ikke nyt. Folketingets partier fortalte inden valget, at de var klar ved telefonerne på Christiansborg, hovedkontor, sekretariat eller ude i landet til at hjælpe.

De stillede tre mand høj fra Christiansborg, fordi de kunne se, at vi havde en chance og havde fået et godt valg. Det gjorde, at vi havde nogle med mere forhandlingserfaring at sparre med.

Formænd, folketingsmedlemmer, medarbejdere og folk med kommunal erfaring var klar med rådgivning, opdaterede regneark eller endda til at tage fat i andre partier for at lægge pres på i tilspidsede situationer. Beslutninger tages dog lokalt, og der er kun tale om hjælp, lyder det fra samtlige partier.

Mens hjælpen for alvor var til stede i Solrød, så det anderledes ud på Fanø. De Radikale stormede ind i byrådet, og deres spidskandidat, Frank Jensen, landede hurtigt en aftale med sig selv som borgmester. Så hurtigt, at de slet ikke nåede at kontakte partiets sekretariat. De fik dog hjælp både før og efter valget.

Også andre steder faldt aftalerne hurtigt på plads, eller de lokale havde stor erfaring, så de ikke trak på partiets hjælp. Nogle steder er det snarere partiet, der har henvendt sig for at høre, om der var en ny borgmester på vej.

Ikke alle har villet fortælle om konstitueringerne, før de er endeligt vedtaget. Men fra flere nye borgmestre lyder det, at hjælpen var en fordel.

Sig ja, uanset partier

En, der gjorde brug af sit parti, var den nye bornholmske borgmester, Jacob Trøst (K). De Konservative kom i byrådet efter ikke at have været repræsenteret, og Trøst endte midt i en anderledes konstituering med DF og Enhedslisten.

- Jeg havde inden valget talt med min formand, Søren Pape, og fået at vide, at hvis jeg fik tilbudt borgmesterposten, skulle jeg bare sige ja, uanset hvilke partier der var bag, siger Jacob Trøst.

Løbende fik han hjælp over telefonen af partiets organisationschef under konstitueringerne. Jacob Trøst anerkender, at det har haft stor betydning og hjulpet ham til borgmesterposten. Det har han også personligt kvitteret dem for.

Også den nye borgmester i Glostrup, Kasper Damsgaard (S), fik hjælp til konstitueringerne. Han havde det lokale folketingsmedlem Kasper Sand Kjær ved sin side til at håndtere presse, give opdateringer og hjælpe på forhandlingsmøderne.

- Han deltog ikke aktivt i forhandlingerne, men kom mest med råd. Jeg forhandlede selv, så han kunne lige så godt have siddet i et andet rum, siger Kasper Damsgaard.

Det var en fordel at have en med, og da de kender ham lokalt, gav det god mening.

- Han er det lokale folketingsmedlem og har kørt forhandlinger inde på Christiansborg. Så det var godt at have ham at trække på, siger Kasper Damsgaard.

Forsker: Lokalvalg bør afgøres lokalt

Partiers hjælp handler ifølge Robert Klemmensen, professor i statskundskab ved SDU, om interessevaretagelse. En borgmester har signalværdi og kan senere komme til gavn.

- Implementeringer sker enten gennem regioner eller kommuner, og derfor betyder det noget, om man har venligtsindede borgmestre, når de store ting skal rulles ud, siger Robert Klemmensen.

For partierne er det altid bedst at have magten og få et godt valg. Men er indblanding for stor, er det ifølge Robert Klemmensen problematisk.

- Det er fundamentalt usundt, for det er lokale valg, der skal afgøres lokalt. At partigrupper forsøger at lægge pres eller blande sig, det er udemokratisk og en udhuling af det lokale demokrati, siger han.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR