Casper hælder mest til at stemme blankt
Casper hælder mest til at stemme blankt
Casper Byskov Schriver er 18 år, stx-elev i 1.g på Viborg Katedralskole og en af de mange, som for første gang kan udnytte stemmeretten ved kommunalvalget i november.
Det har han tænkt sig at udnytte, for han er bevidst om både mulighed og demokratisk pligt til at afgive sin stemme. Og han er bestemt ikke alene. Omkring en kvart million førstegangsvælgere kan stemme til november, og ved KV17 stemte rekordmange førstegangsvælgere - 75 pct.
Hvor krydset skal placeres, har Casper Byskov Schriver ikke afgjort endnu, for han føler sig bestemt ikke godt serviceret af de politikere, han støder på via sociale medier, og derfor hælder han lige nu mest til at stemme blankt.
- Jeg synes, Facebook skaber mere forvirring end overblik i forhold til politik. Politikere fremstiller kun sagerne, så det passer ind i deres egne synspunkter, og det får godt nok ikke en til at føle sig ordentlig informeret, fortæller Casper Byskov Schriver.
Han savner en nuanceret debat, hvor politikerne bliver udfordret på deres synspunkter og ikke bare præsenterer dem uimodsagt. Det sidste øger ikke hans appetit på konkret politik, for han synes ikke, det er ærligt.
For meget manipulation
Casper Byskov Schriver er særligt utilfreds med den manipulation af fakta og populisme, han mener Rasmus Paludan repræsenterer, men ikke kun yderfløjene håndterer medierne dårligt, synes han.
- Jeg vil gerne stemme socialistisk, for det er på den fløj, jeg har mest sympati. Men jeg har ikke fundet et parti endnu, som jeg har lyst til at stemme på, siger han.
Jeg synes, Facebook skaber mere forvirring end overblik i forhold til politik. Politikere fremstiller kun sagerne, så det passer ind i deres egne synspunkter, og det får godt nok ikke en til at føle sig ordentlig informeret.
At han skal stemme for første gang ved et kommunal- fremfor et folketingsvalg, gør ikke opgaven lettere, erkender han.
Han er flyttet ind på kollegiet i Viborg sidste år, men er ikke fra byen og har derfor ikke meget kendskab til lokale problemstillinger. Han har endnu ikke haft brug for at henvende sig til kommunen, og det lokale styre er fortsat ukendt land for ham.
- Er det ikke Søren Pape, som er borgmester? Ulrik Wilbek? Må indrømme, at jeg ikke kender ham, men jeg går heller ikke meget op i håndbold. Jeg går ikke op i enkeltsager fra Viborg - det kender jeg ikke byen godt nok til - så jeg kommer til at stemme efter politisk overbevisning og ideologi, siger Casper Byskov Schriver.
Klar til vælgermøde i undervisningstiden
Han håber at blive klogere på lokalpolitik inden valget i november. I samfundsfag er han introduceret for ideologier og politik i de store linjer, men hverken blandt venner eller på skolen er der snakket valg eller politisk ståsted. Til gengæld er der diskuteret politik i familien, hvor Casper er den ældste af en søskendeflok på tre.
- Min far ligger til højre og min mor til venstre på skalaen, men de har nu aldrig forsøgt at påvirke mig til at overtage deres synspunkter, heller ikke lagt skjul på, hvad de selv mente. Så jeg har selv fundet frem til, hvad jeg mener, understreger han.
Casper vil gerne bruge de kommende måneder til at sætte sig bedre ind i valget til november, men han er ikke helt klar på, hvordan han bedst håndterer udfordringen.
Kunne man forestille sig, at du deltog i et vælgermøde?
- Det har jeg ikke lige tænkt på, men jeg tvivler på, at jeg vil gå til noget i fritiden. Men bliver der arrangeret et vælgermøde på skolen i undervisningstiden, vil jeg selvfølgelig deltage, og det kunne være en god måde at møde politikerne. Så de ikke bare taler for sig selv, men også skal svare på spørgsmål, siger han.
Førstegangsvælgeren
Dem, der bor hjemme, vil have ret høj valgdeltagelse, faktisk på linje med 40-50-årige, men den 21-årige, der er flyttet hjemmefra, har næsten 20 procentpoint lavere valgdeltagelse.
Kommunen.dk bad forskerne Kasper Møller Hansen og Ulrik Kjær og at udarbejde arketyper for vælgere. Kasper Møller Hansen er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Ulrik Kjær er kommunalforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.