Kommunen.dk
MENU

Valgkampen tester sammenholdet

Bølgerne går højt i valgkampen, når kandidaterne kæmper om vælgernes gunst, men også internt i partierne kan stemningen blive intens, når konkurrencen om de personlige stemmer spidser til. Det handler om at sætte et hold, der er så bredt og så tæt, at valgkampen ikke ødelægger sammenholdet.

Valgkampen tester sammenholdet

Bølgerne går højt i valgkampen, når kandidaterne kæmper om vælgernes gunst, men også internt i partierne kan stemningen blive intens, når konkurrencen om de personlige stemmer spidser til. Det handler om at sætte et hold, der er så bredt og så tæt, at valgkampen ikke ødelægger sammenholdet.
Mette Frederiksen (S) deler røde roser ud i Vordingborg under KV17. Det ser hyggeligt ud, og det er det som regel også. Det gælder for spidskandidater og partiforeningen om at skabe et bredt hold med et tæt samarbejde. Det tager tid, og indsatsen starter, lang tid før det bliver synligt for vælgerne.
Mette Frederiksen (S) deler røde roser ud i Vordingborg under KV17. Det ser hyggeligt ud, og det er det som regel også. Det gælder for spidskandidater og partiforeningen om at skabe et bredt hold med et tæt samarbejde. Det tager tid, og indsatsen starter, lang tid før det bliver synligt for vælgerne.
Foto: Mads Nissen, Politiken/Ritzau Scanpix

Først skal partiledelsen sætte holdet. Kandidaterne skal være så forskellige som muligt og så stærke som muligt hver især, og bagefter skal partiledelsen skabe sammenhold mellem kandidaterne, som nu kæmper om de samme politiske mandater. Det er ledelsesopgaven op til kommunalvalget.

- Når jeg stiller mig op som borgmesterkandidat, så ved jeg, at det en kæmpe ledelsesopgave, for min ambition er at repræsentere hele kommunen. Det starter med, at jeg tilbyder vælgerne et bredt hold af kandidater. Det tager rigtig lang tid at rekruttere kandidaterne, så vi både har mænd og kvinder på listen og dækker bredt geografisk, erhvervsmæssigt og i alder. Jeg har haft lange personlige samtaler med alle kandidater, så jeg er sikker på, at de har det godt i maven og er klar til at bidrage aktivt, forklarer borgmesterkandidat i Slagelse Knud Vincents (V) sin rolle i at sætte holdet.

Han anerkender, at han som spids- og borgmesterkandidat har et særligt ansvar for at tiltrække nye kandidater, og at han som leder har en stor betydning for, om de vælger at stille op.

Ingen listefyld i Vejle

Samme oplevelse har spids- og borgmesterkandidaten for Socialdemokratiet i Vejle, Martin Sikær, som ovenikøbet selv har været igennem et kampvalg for at nå til den position.

Da Martin Sikær introducerede sit samlede kandidathold, gjorde han det med en reference til landstræner Kasper Hjulmand.

- Vi læner os op ad de erfarne, men viser de nye talenter tillid ved at bringe dem tidligt på banen, skrev borgmesterkandidaten på Facebook.

Den formulering dækker over en meget aktiv indsats for at få kvindelige kandidater på listen. Martin Sikær leder i dag en stor byrådsgruppe, hvor ni mænd og en kvinde genopstiller. Han har derfor sammen med fællesledelsesformanden for Socialdemokratiet i kommunen brugt mange kræfter på at rekruttere og skabe plads på listen til nye kvindelige kandidater – men også nye mænd. Han står nu i spidsen for et hold på 24 kandidater, som alle gerne vil vælges.

- Der er ingen listefyld, som bare er med for at støtte op, siger Martin Sikær.

Intern konkurrence

Borgmesterkandidaten ved derfor også, at der bliver konkurrence om pladserne i Vejle Byråd. Socialdemokratiet er det største parti med 11 mandater, men håber på yderligere fremgang ved valget i november.

  Jeg har talt med alle kandidater om holdånd, men jeg ved godt, at når vi nærmer os 16. november, så bliver man optaget af sit eget valg. Det vil være mærkeligt andet, når man smider tid, energi og også noget privatøkonomi ind i kampagnen.

Alle 24 kandidater fra Socialdemokratiet har skrevet under på et kodeks for, hvordan man skal opføre sig som kandidat. Der står for eksempel, at man altid skal omtale andre kandidater fra eget, men også andre partier med respekt.

Endelig har partiet valgt at give alle på listen et minimumtilskud til den personlige valgkampagne.

- Jeg har talt med alle kandidater om holdånd, men jeg ved godt, at når vi nærmer os 16. november, så bliver man optaget af sit eget valg. Det vil være mærkeligt andet, når man smider tid, energi og også noget privatøkonomi ind i kampagnen, forklarer Martin Sikær.

Det prøver partiet at håndtere ved, at alle kandidater hver aften i de sidste 21 dage før valget taler sammen – enten fysisk eller online - for at koordinere og drøfte de uenigheder, der opstår under valgkampen. Det kan være stort og småt. Det hele skal frem på bordet, for Martin Sikær anerkender, at kandidaterne inklusiv ham selv kan blive en smule nærtagende, når valget nærmer sig. Derfor er det vigtigt at bruge tid sammen.

- Det må aldrig ende med, at den interne konkurrence mellem kandidaterne gør, at en stemme ender uden for partiet. Det er vi enige om. Vi arbejder for det samme mål, understreger Martin Sikær.

  Det må aldrig ende med, at den interne konkurrence mellem kandidaterne gør, at en stemme ender uden for partiet.

I Slagelse har borgmesterkandidat Knud Vincents også fokus på det fælles mål.

- Alt, hvad vi laver i valgkampen, skal være godt for Venstre i Slagelse. Og så skal der plads og rummelighed til selv at udfolde sig som kandidat og lægge sit eget ambitions- og aktivitetsniveau. Hvis nogle kandidater får ideer undervejs i valgkampen, som ligger udenfor vores fælles valggrundlag, så må vi lytte og så tage en fælles beslutning om, hvad vej vi går, siger Knud Vincents.

Klare linjer og holdånd

Det vigtigste er det fælles mål, klare linjer og holdånd. Medlemsprioriteringen af kandidaterne bestemmer fordelingen af ressourcer og vælgermøder, det er legitimt, og uenighed skal løses gennem dialog i kandidatgruppen.

Socialdemokratiet og Venstre arbejder desuden mange steder med en form for geografisk inddeling af kommuner, hvor kandidaterne får særligt ansvar for at føre kampagne i eget lokalområde og skal aftale det internt, hvis de vil føre kampagne på en anden kandidats hjemmebane. Det kræver en god dialog mellem kandidaterne.

Derfor arbejder partierne på at opbygge social kapital og tillid mellem kandidaterne med sociale arrangementer og uddannelsesforløb, inden de skal i valgkamp.

Det handler om at sikre, at kandidaterne samlet når ud til så mange potentielle vælgere som muligt - og kandidaterne og partiet dermed får flest mulige stemmer. Det kræver stærke individuelle kandidater, sam- menhold og ikke mindst god ledelse.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR