Kommunen.dk
MENU

Generationsskifte i Glostrup: Her sidder den næste borgmester

Glostrup skal have ny borgmester, når John Engelhardt (V) stopper efter sin tredje periode. Borgmesterduellen skal afgøres i et tæt kampvalg mellem to unge kandidater, der nærmest er hinandens modsætninger.

Generationsskifte i Glostrup: Her sidder den næste borgmester

Glostrup skal have ny borgmester, når John Engelhardt (V) stopper efter sin tredje periode. Borgmesterduellen skal afgøres i et tæt kampvalg mellem to unge kandidater, der nærmest er hinandens modsætninger.
Kontrasten mellem de to duellanter er trukket op fra start. Kasper Damsgaard (tv.) er håndværkeren fra arbejderklassen, mens Piet Papageorge (th.) er ungdomstalentet fra VU og senior manager hos PwC. Begge ønsker at kommunalbestyrelsen skal starte på en frisk, efter en periode med strid og uro.
Kontrasten mellem de to duellanter er trukket op fra start. Kasper Damsgaard (tv.) er håndværkeren fra arbejderklassen, mens Piet Papageorge (th.) er ungdomstalentet fra VU og senior manager hos PwC. Begge ønsker at kommunalbestyrelsen skal starte på en frisk, efter en periode med strid og uro.
Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix

Kasper Damsgaard (S) blinker med det ene øje og stikker lappen frem, og Piet Papageorge (V) tager imod den udstrakte hånd med et fast tryk. De to dasker venskabeligt til hinanden og spørger til hinandens arbejde og planer for den kommende valgkamp.

Hvis man ikke skulle vide bedre, kunne de to unge politikere sagtens være barndomsvenner. Under Glostrup Kulturnat spillede de en venskabelig basketkamp mod hinanden. Kasper Damsgaard vandt, og han er ikke sen til at minde Piet Papageorge om, at han jo også vandt en isspisningskonkurrence i sommer.

Der er altså revanche til gode. Den næste duel mellem de to bliver dog af en anden kaliber.

Glostrups borgmester siden 2009, John Engelhardt (V), er blevet 65 år og genopstiller ikke. Det bliver med stor sandsynlighed enten Piet Papageorge eller Kasper Damsgaard, der skal overtage borgmesterkæden.

Der er netop åbnet for brevstemmer, og den afgørende fase i valgkampen nærmer sig. De venskabelige dyster er ovre, og et kampvalg står for døren. De er begge travle mennesker og kommer direkte fra arbejde. Kasper Damsgaard har et lille barn derhjemme og venter endnu en til foråret, mens Piet Papageorge let arbejder 50-60-70 timer om ugen på jobbet. De næste dage byder henholdsvis på kursus i Aalborg og Venstres landsmøde i Herning for de to.

Kasper Damsgaard, 33 år, kommer i et par blå jeans, en blå denim-skjorte med en grå jakke over. Han arbejder som ejendomsservicetekniker for kommunen og er uddannet tømrer. Piet Papageorge, 28 år, kommer i et ternet, mørkeblåt jakkesæt, lyseblå skjorte, slips og med en matchende klud i brystlommen. Det er arbejdsuniformen, påpeger han. Han arbejder som senior manager hos revisions- og rådgivningsvirksomheden PwC i Hellerup med blandt andet kommuners budgetter, og han har en kandidatgrad i International Business and Politics hos CBS.

Kontrasten mellem de to duellanter er trukket op fra start. Og de ved det godt selv.

- Piet er akademiker med et stort “A”. Han taler meget i regneark, og jeg snakker mere om mennesker. Jeg kommer fra arbejderklassen, og selvom vi begge er født og opvokset i Glostrup, har vores liv taget to ret forskellige baner, siger Kasper Damsgaard.

- Jeg er “orden i penalhuset”-typen, og Kasper er langt mere hands-on. Vi repræsenterer hver især en politisk type: Jeg er politisk skolet, mens Kasper repræsenterer den traditionelle politiker. Kasper har arbejdet nærmest hele sit liv, mens mit studiejob var at være i kommunalbestyrelsen, siger Piet Papageorge.

Spidskandidat ved et uheld

For Kasper Damsgaard er det ved et tilfælde – for ikke ligefrem at sige et uheld – at han i dag står som spidskandidat. En korsbåndsskade forhindrede ham i at arbejde som tømrer. Han arbejdede efterfølgende i en periode hos et ældrecenter i kommunen på løntilskud og arbejder i dag for Glostrup Ejendomme, hvor han står for driften af kommunens bygninger. Her lærte han den daværende spidskandidat for Socialdemokratiet, Lisa Ward, at kende. Forud for KV17 spurgte hun, om han ville overveje at blive kandidat til kommunalbestyrelsen.

- Jeg var i tvivl i lang tid. Jeg har aldrig været medlem af DSU eller politisk aktiv, ligesom mine forældre heller ikke var det. Jeg havde troet, at jeg skulle være tømrer resten af mit liv, og havde det ikke været på grund af min skade, havde jeg nok i dag siddet som tømrer og brokket mig over politikerne, siger Kasper Damsgaard.


FT_OSRG_071021_86
Foto: Olafur Steinar Getsson

Jeg blev kommunalpolitiker, fordi jeg er vokset op i byen, har haft oplevelser med kommunen og set områder, hvor jeg har tænkt, at vi kan gøre det bedre. Når man ser politikerne på Christiansborg, bærer det tit præg af, at det er nogle der er opvokset i en politisk organisation. Det vil jeg gerne være modvægt til og være "manden fra gulvet".

Han havde ikke forestillet sig, at han allerede skulle blive valgt i første forsøg, men ved KV17 fik han femte flest personlige stemmer i kommunen. I juni 2020 afløste han Lisa Ward som spidskandidat. Ved de seneste budgetforhandlinger har han siddet for bordenden, og han føler sig derfor klar til udfordringen.

- Man kan ikke uddanne sig til borgmester. Det handler ikke bare om erfaring, men hvordan man er som person; at man har integritet, at man kan lave aftaler til begge sider, at man er klar til at gå forrest, og at man er klar til at lytte. Jeg har det, der skal til, siger Kasper Damsgaard.

Fra ungdomspolitiker til lokalpolitiker

Endnu engang fremstår Piet Papageorge som den diametrale modsætning. Selvom de ikke diskuterede politik ved middagsbordet i familien, så blev moralske og hypotetiske dilemmaer ofte vendt og drejet. Den politiske interesse var klar tidligt, og familiemedlemmer spåede allerede i konfirmationssange en statsministerkarriere. Piet Papageorge blev et fremtrædende medlem af VU Vestegnen, og han blev i en alder af bare 20 år valgt ind til kommunalbestyrelsen ved KV13.

- Jeg havde en drøm om at komme ind på Christiansborg og blive statsminister – ligesom alle andre almindelige 17-18 årige, tilføjer han med et grin.

- Så jeg stillede op til kommunalvalget, fordi jeg tænkte, det var vejen ind, siger han.


FT_OSRG_071021_87
Foto: Olafur Steinar Gestsson

Jeg har en meget typisk ungdomspolitikerkarriere, men så alligevel ikke. Jeg har været til ungdoms-DM i speedos til rygsvømning, lavet bål på sommerlejr som spejderleder, været ham den akademiske på CBS og nu PwC-Piet. Det er måske bedst illustreret med mit hår, som jeg altid har sat op, når jeg er ude hos kunder og har jakkesæt på, mens jeg derhjemme lader håret hænge frit. Der er flere sider af mig, end man lige umiddelbart ser.

Piet Papageorge begyndte som idealistisk Venstre-løve med skarpe holdninger om alt fra overvågning til økonomi, men i sin første periode i kommunalbestyrelsen lærte han, at verden ikke var så sort-hvid, som den kan være, når man er ung.

- Vi skulle fejre Glostrup Festivals 825 års jubilæum, og som ung liberal tænkte jeg, at det var spild af borgernes penge at støtte festivalen for at lave en byfest. Jeg var klar til at spare hele kulturafdelingen i princippet. Men festivalen var en kæmpe succes, og den samlede byen. Det var første gang, jeg følte den særlige byfølelse som politiker. Det var da, jeg ikke længere var ungdomspolitiker, men var blevet en ægte lokalpolitiker, siger han.

Piet Papageorge er siden blevet prikket tre gange til en folketingskreds. Men han har takktet nej alle gange.

- Her kender du foreningslivet, skolen og de konkrete udfordringer. Det er jo i lokalpolitik, man kan gøre en reel forskel. Derfor takkede jeg nej. Jeg har fundet mit kald.

Farvel til spind og stridigheder

Selvom det kan være fristende at tegne et skarpt portræt af to kandidater som hinandens modsætninger, så står lighederne også i kø.

Begge er født og opvokset i byen og kalder sig selv for “en rigtig Glostrup-dreng”. De er begge aktive i foreningslivet som frivillige – Kasper Damsgaard i Glostrup Biograf og Piet Papageorge som spejderleder. Begge ønsker at være en motiverende, lyttende og aktiv leder af administrationen og for byens borgere. 

De ønsker at være et frisk pust og at lægge tidligere stridigheder i kommunen bag sig. Og nogle vil nok mene, at Glostrup trænger til et generationsskifte.

I den seneste periode har magten skiftet frem og tilbage og kommunalbestyrelsens arbejde har været præget af uro. I 2018 blev Lars Thomsen ekskluderet af Venstre, hvorefter han stiftede Bylisten. Da De Konservatives ene medlem sammen med netop Lars Thomsen efterfølgende fandt sammen med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, tippede flertallet til den anden side imod borgmester John Engelhardt. Efterfølgende var der en omkonstituering, som betød, at det nye flertal satte sig på alle de lønnede poster på nær borgmesterposten. I slutningen af perioden har to DF’er forladt deres parti og startet deres egen lokalliste, mens endnu et V-medlem har forladt partiet til fordel for Liberal Alliance.

Venstreborgmester i S-land

Fra 1952 til 2010 har Socialdemokratiet siddet på borgmesterposten pånær i en periode på to år. I 2010 blev John Engelhardt borgmester, da et SF-medlem blev løsgænger og var med til at vende den traditionelle S-kommune. Engelhardt blev senest genvalgt i 2017 med et snævert 10-9 flertal. Siden er flertallet tippet til den anden side.

Mandaterne og stemmerne fordelte sig således ved KV17:

  • Socialdemokratiet: Syv mandater, 35,5 pct.
  • Venstre: Syv mandater*, 30,3 pct.
  • Dansk Folkeparti: To mandater*, 12,2 pct.
  • SF: Et mandat, 5,7 pct.
  • Enhedslisten: Et mandat, 5,3 pct.
  • De Konservative: Et mandat, 3,8 pct.

* Lars Thomsen er valgt for Venstre, men blev ekskluderet og har siden stiftet Bylisten. Marlene Frandsen er valgt for Venstre, men forlod partiet i 2021 til fordel for Liberal Alliance.

** Flemming Ørhem og Pia Dahlin er begge valgt for Dansk Folkeparti, men begge har siden meldt sig ud af partiet og stiller op for Glostrup Borgerliste.

I 2018 blev budgetaftalen uden Venstre og borgmesteren, hvilket medførte hård kritik fra John Engelhardt, som mente, at forhandlingsforløbet var karakteriseret af en “arrogant holdning til det at have magt”. I 2019 indgik Socialdemokratiet og Venstre et fornuftsægteskab, men ægteskabet holdt ikke perioden ud. I år endte Venstre igen udenfor budgetaftalen.

Spind og stridigheder har fyldt for meget. Kasper Damsgaard og Piet Papageorge ønsker at genskabe det tillidsfulde samarbejdet med dialog, forståelse og mere tid til den politiske proces. Alle de gode intentioner til trods kommer man ikke udenom, at kun én kan bære borgmesterkæden, og at det skal afgøres i et kampvalg.

- Jeg tror og håber, at tingene bliver anderledes efter valget. Jeg har stor respekt for Piet, og der skal være plads til uenigheder, men det må ikke løbe løbsk, bare fordi der er valgkamp. Det har været vigtigt for mig at sige til Piet, at der kommer en tid efter kommunalvalget, hvor vi skal kunne se hinanden i øjnene, siger Kasper Damsgaard.

- Vi er begge enige om, at vi vil det bedste for byen ud fra hver vores tilgang og ideologi. Men det største problem er jo nok, at vi vil begge sidde i den samme stol, siger Piet Papageorge.

20211007-075850-3_79Mb (1)
Venstre og Socialdemokratiet fik hver syv mandater ved KV17 af i alt 19. Det er derfor meget sandsynligt, at en af de to nye spidskandidater kommer til at sætte sig i borgmesterstolen efter KV21. Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR