Kommunen.dk
MENU

Miljø og ældre topper vælgernes dagsorden

Vælgerne vægter ældre og miljø højest, når de skal stemme til kommunalvalget, viser måling. Men miljøet kan ende med at fylde mindre end ventet, spår forsker.

Miljø og ældre topper vælgernes dagsorden

Vælgerne vægter ældre og miljø højest, når de skal stemme til kommunalvalget, viser måling. Men miljøet kan ende med at fylde mindre end ventet, spår forsker.
Mange partier har miljø som det vigtigste emne i landspolitikken. Også til kommunalvalget vil det fylde, men kan måske glide lidt i baggrunden, når mere nære velfærdsspørgsmål bliver bragt på banen.
Mange partier har miljø som det vigtigste emne i landspolitikken. Også til kommunalvalget vil det fylde, men kan måske glide lidt i baggrunden, når mere nære velfærdsspørgsmål bliver bragt på banen.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix
11. okt. 2021
RITZAU

Ældrepolitikken og miljødagsordenen er områder, hvor de politiske partier på Christiansborg i en lind strøm har kæmpet for at profilere sig de seneste år.

Men også for kandidaterne til det forestående kommunalvalg er det emner, der er værd at lægge vægt på i jagten på stemmerne. En måling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter viser, at ældrepleje topper vælgernes dagsorden, når de bliver spurgt om, hvad der er vigtigst for dem ved stemmeafgivelsen.

Konkret er respondenterne i målingen blevet bedt om at markere de højst tre emner, der er vigtigst for dem ved afgivelsen af stemmen til kommunalvalget.

30,7 pct. har sat et kryds ved ældreplejen. På andenpladsen kommer miljø, forurening og natur. Her har 27,8 pct. tikket boksen af.

Forudsigelig ældreopmærksomhed

At ældreplejen topper dagsordenen, er ikke overraskende for Roger Buch, kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Der er rigtig mange ældre derude, som er interessante for politikerne, og som selv har nogle klare interesser i at sætte ældreområdet på dagsordenen.

- Og så er der en masse andre, børnene og børnebørnene, som også peger på det her emne, fordi det er en stor opgave for kommunen, siger han og påpeger den hastige stigning i antallet af ældre:

- Det handler jo om, at vi har en udvikling i antallet af ældre, der betyder, at der i hver eneste valgperiode rundt regnet bliver omkring 100.000 flere ældre, siger Roger Buch.

Derudover har flere sager været med til at sætte spot på ældreplejen siden det seneste kommunalvalg i 2017.

Det handler jo om, at vi har en udvikling i antallet af ældre, der betyder, at der i hver eneste valgperiode rundt regnet bliver omkring 100.000 flere ældre.

Blandt andet antændte en meget omtalt TV2-dokumentar, hvor uværdig behandling af den demente Else Marie Larsen kom frem, en landsdækkende debat om behandlingen af ældre i det danske system.

De nære problemstillinger fænger

Politisk kommentator Hans Engell tilslutter sig Roger Buchs analyse. Vælgerne er først og fremmest optaget af de nære problemstillinger til dette kommunalvalg, og her ligger ældreplejen ligefor.

Området bliver derfor også noget, som politikerne vil slå sig op på i valgkampen, forudser han og nævner også, at partiernes ledere allerede har skudt kampen om ældrepolitikken i gang i diverse taler.

- Der er ingen tvivl om, at det vil præge rigtig mange af møderne ude i landet. Løser man opgaverne godt nok, og gør man ikke det, hvem har så ansvaret? Her slipper politikerne ikke med lette forklaringer, siger Hans Engell.

Hvad angår miljøet, er det ikke sikkert, det kommer til at fylde helt så meget, som målingen umiddelbart antyder, spår Roger Buch.

Nok har kommunerne mange opgaver med klimatilpasning, eksempelvis udskiftning af gadebelysning, og der ligger også nogle helt klassiske opgaver i kommunerne som kloakering og sikring af et godt vandmiljø i søer:

- Men økonomisk og mandskabsmæssigt fylder skolerne, daginstitutionerne og de ældre meget mere. Så jeg tror, det bliver skubbet i baggrunden, når selve valgkampen ruller. Og jeg tror - når vi spørger efter valget - at klima er raslet noget ned ad listen, siger kommunalforskeren.

Et kommunalvalg i ældreplejens tegn

  • I en måling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau, er et repræsentativt udsnit af befolkningen blevet bedt om at sætte maksimalt tre krydser ved de emner, de anser som de vigtigste, når de skal stemme ved det kommende kommunalvalg.
  • Med 30,7 pct. har flest sat kryds ved ældreplejen.
  • Dernæst kommer miljø, forurening og natur med 27,8 pct.
  • Også økonomi og sundhedspolitik ligger højt. Tallene er her henholdsvis 26,3 og 25,5 pct.
  • I bunden ligger udkantsdanmark og udligningssystemet med 4,5 pct. 1001 respondenter har svaret.

Kilde: Voxmeter

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR