Kommunen.dk
MENU

Jan Riber Jakobsen greb borgmesterposten efter 36 år som togfører i DSB

Jan Riber Jakobsen (K) er en af de mange nye konservative borgmestre, der er ny på posten. Succesen til valget sidste efterår blev lagt helt tilbage efter skuffelsen i 2013. Nu er service til borgerne og fleksibilitet til medarbejderne øverst på agendaen.

Jan Riber Jakobsen greb borgmesterposten efter 36 år som togfører i DSB

Jan Riber Jakobsen (K) er en af de mange nye konservative borgmestre, der er ny på posten. Succesen til valget sidste efterår blev lagt helt tilbage efter skuffelsen i 2013. Nu er service til borgerne og fleksibilitet til medarbejderne øverst på agendaen.
Jan Riber Jakobsen var i 36 år togfører hos DSB. Nu er han en af de mange nye konservative borgmestre, der har sat sig i borgmesterstolen efter et succesfuldt valg i efteråret.
Jan Riber Jakobsen var i 36 år togfører hos DSB. Nu er han en af de mange nye konservative borgmestre, der har sat sig i borgmesterstolen efter et succesfuldt valg i efteråret.
Foto: Timo Battefeld, Jysk Fynske Medier, Ritzau Scanpix

- Han kommer ind og siger godmorgen hver eneste dag,

Kvinden i receptionen er tydeligt imponeret over, at den nye borgmester tager sig tid til at høre, hvordan det går hos de medarbejdere, som borgerne møder allerførst, når de træder ind ad døren på Aabenraas rådhus.

Få øjeblikke senere møder Jan Riber Jakobsen (K) selv op i receptionen og henter mig. Man mærker hurtigt, det er noget, der faktisk betyder noget for ham. Jan Riber Jakobsen er om noget vant til at møde mennesker med et smil. 

I 36 år var han togfører hos DSB. Den foreløbigt sidste tur som togfører eller ”konduktør”, som han selv tilføjer, var den 30. december. To dage senere rykkede han ind på borgmesterkontoret med udsigt over Aabenraa Fjord.

- Det gjorde ondt at sige farvel. Man kendte jo hinanden, vi var og er en familie, og jeg følte også, det var sådan med ledelsen. Vi blev inddraget som medarbejdere, og man sagde altid ja, når der blev ringet. Jeg er sikker på, at DSB sparede penge på at vi havde så stærkt et bond, fortæller Jan Riber Jakobsen (K).

Der er flere lighedspunkter mellem det arbejde, som han har forladt, og rollen som kommune.

- Som kommune er man myndighed – men man yder også en service overfor borgerne, forklarer Jan Riber Jakobsen. 

Vejen til borgmesterposten

Egentlig begyndte Jan Riber Jakobsens vej til borgmesterposten med et nederlag.

- Vi blev slagtet ved KV13. Vi kom kun ind med mit ene mandat. Vi havde ærligt sagt i valgkampen, at vi ville lukke 11 skoler, og den slags bliver man straffet for, forklarer han.

De Konservative fik 4,1 pct. af stemmerne ved KV13 i Aabenraa. På landsplan blev det til 8,6 pct. af stemmerne, en tilbagegang på 2,4 procentpoint. Efter valgnederlaget i 2013 blev der lagt en fælles strategi for partiet. Der skulle fremover være at tættere intern koordination mellem de konservative borgmestre og toppen af partiets ledelse på Christiansborg.

- Det er vigtigt, at vi har en tæt kontakt mellem vores borgmestre og folketingspolitikerne. Hvis de går på News, kan de på få minutter ødelægge noget, som vi har arbejdet på i lang tid, siger Jan Riber Jakobsen.

Den tættere koordinering mellem borgmestrene og partitoppen på Christiansborg har hjulpet til den fælles koordinering. Derudover afholder partiet borgmestermøder på Christiansborg, hvor der bliver lyttet til hinanden behov og udfordringer. Det har været med til at forme partiets udspil på både ældreplejen og sundhedsudspillet, der begge blev lanceret under valgkampen sidste efter. 

Ved KV21 endte Konservative med 11,6 pct. af stemmerne, en fremgang på 6,7 procentpoint. Partiet og Jan Riber Jakobsen fik tredjeflest stemmer i kommunerne, og Aabenraa endte som et af de mange steder, hvor konservative kandidater endte på borgmesterposten selvom de langt fra fik flest stemmer. 

I alt fik partiet 15,24 pct. af stemmerne på landsplan, som blev vekslet til 14 borgmesterposter – en markant fremgang fra KV17, hvor partiet fik 8,78 pct. af stemmerne og otte borgmesterposter. 

Inddragelse af medarbejderne og mere fleksibilitet

Selvom Jan Riber Jakobsen er tilhænger af langsigtede strategier og løsninger, betyder det ikke, at han kommer til at være en bykonge i årtier.

- Jeg kigger kun fire år frem. Så skal jeg se, om der er mere, som jeg kan bidrage med. Jeg sidder heller aldrig på mine bestyrelsesposter mere end ti år, forklarer Jan Riber Jakobsen.

Han sidder i dag bestyrelsen i Sydtrafik, Vestbanen foruden ved formandsposten i Padborg Fjernvarme.

Erfaringen af hvad god ledelse og medarbejderinddragelse kan gøre for motivationen er noget af det, som han har lært i DSB.

- Der skal eksempelvis være ingen indkøb, uden de ansatte tages med på råd. Det tager jeg med ind i kommunen. Det kan være de helt små ting, som skal med i vores Hoved MED-udvalg, fortæller Jan Riber Jakobsen om kommunens udvalg, der sikrer medarbejderne medindflydelse og medbestemmelse.

Men der er også områder som han vil gøre mere fleksible både for medarbejderne og kommunen.

- Jeg vil gerne udfordre den måde, vi arbejder på, så der kommer mere fleksibilitet. 

- Arbejdsmarkedet er blevet ændret med corona, og det skal vi være med på i kommunen. Der skal være mulighed for at arbejde mere hjemmefra og på andre tidspunkter, som passer medarbejderne bedre. Jeg kan fx godt lide at holde fri og handle en onsdag. De fleste tjekker jo allerede mail søndag aften for at være klar til mandag morgen, forklarer han.

 - Det skal også være mulighed for kun at arbejde fire dage, hvis man vil det. Det skal være sådan, at man kan lave sit arbejde på en søndag, hvis man vil det, og så holde fri en anden dag i stedet, siger Jan Riber Jakobsen.

Stor kommune som er blevet et trækplaster for tyskere

Jan Riber Jakobsen var selv med til at planlægge kommunesammenlægningen i Bov Kommune i sin tid. I dag ser han konsekvenserne af planlægningen.

- Aabenraa er en meget stor kommune i dag. Vi skulle nok have lagt kommunegrænsen efter, hvor indbyggerne føler, de hører til. Her i kommunen kører folk fra Rens hellere til Tønder i stedet, når de skal bruge borgerservice, forklarer han. 

Afstanden mellem borgerservice på rådhuset i Aabenraa og landsbyen Rens er på små 30 km. Omvendt ligger landsbyen kun 17 km fra Tønder rådhus. Borgmesteren bor selv i Padborg, der ligger 25 km fra Aabenraa.

- Følelsesmæssigt er der blevet kortere vej mellem Padborg og Aabenraa, siger Jan Riber Jakobsen.

Der er en klar tendens, som drejer sig om tilvandring.

- Vi oplever rigtig mange tyskere, der bosætter sig i kommunen, selv fra Bayern. Der er to grupper. Den ene er moden, har friværdi til at købe hus ved fjorden, og den anden er børnefamilerne, der bosætter sig i landdistrikterne. Vi har den fordel, at vi har skoler på to sprog. Der kommer så mange tyskere, at det presser vores huspriser op. Den rådne banan er ikke aktuel mere, selvom urbaniseringen er der, fortæller Jan Riber Jakobsen.

Han ser corona som værende en katalysator i den udvikling:

- Tyskland har haft langt flere restriktioner og længere nedlukning. Jeg er sikker på, det er medvirkende. I Danmark er der mere frihed og mindre statslig styring, og det har tiltrukket mange, tror jeg.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR