Førsteudfordrere og tunge byrder: Sådan gik det de ti talenter
Førsteudfordrere og tunge byrder: Sådan gik det de ti talenter
I oktober satte vi på Kommunen.dk spot på ti unge lokalpolitikere, som partierne selv betragtede som et par af deres lysende talenter, og som man burde holde øje med til valget. Det bød på flere flotte valg for talenterne og formandsposter, hvor flere af de unge talenter dog stod med en tung arv fra forgængerne. Vi følger op på, hvordan det gik for de ti talenter.
Kongemager igen
Valget i Silkeborg holdt borgmesterkæden på vippen indtil et pænt stykke over midnat. Borgmesterkampen stor mellem den sidende borgmester Steen Vindum (V) og udfordreren Helle Gade (S), som endte med at trække sig sejrrigt ud.
Her blev Johan Brødsgaard og De Radikale afgørende. De Radikale gik frem med en enkelt mandat til to, selvom Johan Brødsgaard selv kun fik 859 personlige stemmer mod 935 ved KV17. Endnu engang blev Johan Brødsgaard dog tungen på vægtskålen, hvilket blev vekslet til viceborgmesterposten endnu engang.
- Det er jeg enormt glad for. Jeg er glad for, at jeg fortsat kan påvirke politikken og udviklingen i den kommune, som jeg holder så meget af, siger Johan Brødsgaard til TV2 Østjylland.
Systemskifte over rådsmandspost
I Odense har overskrifterne primært handlet om borgmester Peter Rahbæk Juels dårlige valg. Socialdemokratiet gik tre mandater tilbage til ti, mens Peter Rahbæk Juels personlige antal stemmer blev mere end halveret.
Christoffer Lilleholt og Venstre formåede dog ikke at kapitalisere på Socialdemokratiets tilbagegang. Venstre fik en lille tilbagegang, men holdt fast i sine seks mandater. Christoffer Lilleholt formåede som ny spidskandidat at tredoble antallet af personlige stemmer.
Venstre valgte dog som det eneste parti at stå uden for konstitueringsaftalen bag Peter Rahbæk Juel og mister derfor by- og rådmandsposten.
- Vi vil gerne kunne se os selv i øjnene i forhold til de vælgere, der har stemt på os, for de har stemt på et systemskifte og ikke, at vi skulle bakke op om en rød borgmester, siger Christoffer Lilleholt til TV2 Fyn.
Udfordrer løb ind i overmagten
I Nyborg mødte den unge S-spids Sonja Marie Jensen overmagten, da Kenneth Muhs ryddede bordet efter en kanonvalg, der sikrer Venstre et absolut flertal. Kenneth Muhs sikrede for andet valg i træk en solid fremgang til Venstre og fik selv 6.318 personlige stemmer – ca hver fjerde stemme i kommunen.
Socialdemokratiet gik tilbage med et enkelt mandat til otte, mens Sonja Marie Jensen fik personligt et godt valg med 1.859 personlige stemmer – en tredobling i forhold til sidste valg og godt 40 pct. flere personlige stemmer end den forrige S-spids, Vibeke Ejlertsen.
1. viceborgmesterposten går til De Konservative, som fik et enkelt mandat. Socialdemokratiet lykkedes dog med at få oprettet et helt nyt klima- og naturudvalg, som partiet selv skal stå i spidsen for, ligesom S også sikrer sig formandsposter i Kultur- og Fritidsudvalget og Beskæftigelsesudvalget. Hvilken post Sonja Marie Jensen selv skal bestride er endnu uafklaret.
Ikke kun fremgang i København
Selvom Enhedslistens kanonvalg i København og på Frederiksberg og Bornholm tog størstedelen af opmærksomheden, så fik Enhedslisten også et godt valg i Aarhus med den unge Laura Bryhl som debuterende spidskandidat.
Her gik Enhedslisten frem med et enkelt mandat og fik lige knap ti pct. af stemmerne. Laura Bryhl fik selv fjerdeflest stemmer i Aarhus med 4.865, næstefter Thomas Medom (SF) – som ligeledes fik stor fremgang ved valget – og foran Socialdemokratiets “kronprins” i Aarhus, Anders Winnerskjold og V-spids Christian Budde.
Det blev dog ikke til nogen rådmandspost til Enhedslisten. Det blev til et magistratsmedlem og en enkelt udvalgspost i Teknisk Udvalg, som Laura Bryhl sætter sig i spidsen for. De Konservatives Steen Stavnsbo, som i øvrigt fik næstflest stemmer i Aarhus, skal være rådmand for Teknik og Miljø.
- Det bliver en stor opgave at være modvægt til en konservativ rådmand. Det handler om at være godt forberedt og sørge for, at vi får alle detaljer kigget igennem. Det er en stor opgave, som kræver enormt meget tid, men det bliver rigtig spændende, siger Laura Bryhl til Lokalavisen Aarhus.
National lussing kan mærkes lokalt
Helt så godt gik det ikke for den anden unge, debuterende spidskandidat i Aarhus, Jakob Søgaard Clausen. Dansk Folkepartis katastrofevalg er efterhånden veldækket og iogmed at DF gik tilbage i samtlige 98 kommuner, gik det altså ikke anderledes for Jakob Søgaard Clausen.
Dansk Folkeparti mistet det ene af sine to mandater, og fik færre end halvdelen af stemmerne fra KV17. Derudover havde Jakob Søgaard Clausen svært ved at løfte arven fra Jette Skive, der fik 5.058 stemmer ved KV17. Ved kommunalvalget fik Jakob Søgaard Clausen 1.498 personlige stemmer. Det var dog med nød og næppe, at spidskandidaten overhovedet kom ind i byrådet. Jakob Søgaard Clausen fik 120 stemmer flere end nummer to på listen, Nana Harring.
- Det er hårdt, at balladen i partiets top rammer os. Vi kunne ikke have gjort noget anderledes. Det er mega frustrerende. Jeg er ked af, vælgerne ikke har kunnet se mit og Jakobs store arbejde, siger Nana Harring til BT.
Fremgang i skyggen af valgdronning
I Lyngby-Taarbæk løb borgmester Sofia Osmani (K) med både borgmesterposten og overskrifterne. Sofia Osmani hentede 7.520 personlige stemmer, og Konservative fik 46 pct. af stemmerne og absolut flertal med 11 af 21 mandater i byrådet.
SF og Sigurd Agersnap udnyttede Socialdemokratiets tilbagegang til at gå seks procentpoint frem og bliver det næststørste parti i kommunen med i alt 14 pct. af stemmerne. Det kvitteres til en fremgang på et mandat og i alt tre mandater. Sigurd Agersnap fordoblede næsten antallet af personlige stemmer fra 1.114 til 2.077 i år.
Den nye kommunalbestyrelse skal senere sætte sig sammen og fordele posterne. Det møde bliver blandt andet med Claus Bøgh Svenningsen, som blev en af 64 nye byrådsmedlemmer, som Nye Borgerlige fik valgt ind. Nye Borgerlige fik 2,8 pct. af stemmerne og dermed et enkelt mandat. Claus Bøgh Svenningsen fik 294 personlige stemmer.
- Vi er meget ydmyge over resultatet. Jeg er stolt over, at vi er kommet ind, siger Claus Bøgh Svenningsen til Det Grønne Område.
Det er dog endnu uvist, om det bliver med personlig deltagelse for Claus Bøgh Svenningsen, da han få dage inden valget blev konstateret smittet med corona. Han er et af de Nye Borgerlige medlemmer, som har udtrykt kritik af regeringens “proportionsløse håndtering af covid-19”.
K-fremgang nåede ikke til viceborgmester
Mens den måske største historie fra kommunalvalget er De Konservatives fremgang og overraskende borgmesterposter, så lykkedes det ikke for partiet og den nye spidskandidat Signe Nøhr at vinde posten i Vesthimmerlands Kommune.
Signe Nøhr stod med den svære opgave, at skulle løfte arven fra den populære Knud Vældgaard Kristensen, som fik flest personlige stemmer i kommunen ved KV17 med 3.345. Signe Nøhr formåede dog at ottedoble sit personlige resultat, da hun gik fra 170 personlige stemmer ved KV17 til 1.430 i år. De Konservative fastholder desuden sine syv mandater.
- Vi har lavet et generationsskifte, så valget var jo lidt en prøve på det. Og der synes jeg, at jeg har levet op til langt mere end mine egne forventninger. Jeg har vist de konservative medlemmer, at vi er på vej i en god retning, siger hun til TV2 Nord.
Venstre går dog et enkelt mandat frem til ni, hvor borgmester Per Bach Laursen næsten fordobler antallet af personlige stemmer til 2.965 og beholder borgmesterposten. Signe Nøhr fortsætter som 1. viceborgmester og har allerede meldt sig klar til at slå Per Bach Laursen af posten ved det kommende KV25.
Det svære valg for de marginale partier
Liberal Alliance har stået overfor et svært kommunalvalg. Et valg-comeback lod vente på sig, og Liberal Alliance mistede på landsplan 19 mandater og har nu kun ni mandater. I Aalborg formåede Sólbjørg Jacobsen og LA i Aalborg da heller ikke at vende tendensen og kom ikke ind i byrådet efter at have fået 2,2 pct. af stemmerne.
“Jeg elsker politik – og så må man også kunne tage den hårde del. Jeg betragter dog langt fra valgkampen som et nederlag. Vi gav det alt, hvad vi havde – og det var ikke nok, men i sidste ende er det ved vælgerne beslutningen ligger, og det skal respekteres,” skriver Sólbjørg Jacobsen på sin Instagram-profil.
Også Kristendemokraterne stod foran et kommunalvalg på en svær baggrund. Formand for ungdomspartiet Hanna-Maria Smed Molte Lyng var opstillet til både byrådet i Mariagerfjord og til regionsvalget i Region Nordjylland. Det lykkedes dog ikke Hanna-Maria Smed Molte Lyng at komme ind nogen af stederne. Kristendemokraterne fik blot 114 stemmer, hvoraf 69 af dem gik personligt til Hanne-Maria Smed Molte Lyng.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.