Kommunen.dk
MENU

Førstegangsfødende bliver oftere på sygehuset

Førstegangsfødende har fået ret til at blive på hospitalet i to døgn efter en ukompliceret fødsel. Fagfolk advarer mod at udvide retten til at gælde alle.

Førstegangsfødende bliver oftere på sygehuset

Førstegangsfødende har fået ret til at blive på hospitalet i to døgn efter en ukompliceret fødsel. Fagfolk advarer mod at udvide retten til at gælde alle.
I en evaluering fremgår det, at fagpersonale og afdelingsledelse ikke anser to døgns barselsophold som værende fagligt begrundet, samtidig med at det begrænser personalets prioritering. (Arkivfoto).
I en evaluering fremgår det, at fagpersonale og afdelingsledelse ikke anser to døgns barselsophold som værende fagligt begrundet, samtidig med at det begrænser personalets prioritering. (Arkivfoto).
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
3. nov. 2024
RITZAU

Efter en ukompliceret fødsel blev en førstegangsfødende i 2023 oftere i barselssengen på hospitalet i over to døgn sammenlignet med året før.

I alt er andelen af de førstegangsfødende med en ukompliceret fødsel med barselsophold på over to døgn steget med otte procentpoint til 57 pct.

Det fremgår af en evaluering af retten til to døgns barselsophold for førstegangsfødende foretaget af konsulenthuset Accenture for Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

I perioden er retten til at blive på hospitalet i to døgn for førstegangsfødende begyndt at blive implementeret.

I maj 2022 blev et flertal i folketinget enigt om, at alle førstegangsfødende fremover skulle have mulighed for at blive på hospitalet op til to døgn efter fødslen.

Aftalen blev indgået af den daværende socialdemokratiske regering, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Ifølge evalueringen er retten blevet implementeret på 19 ud af 20 fødesteder i Danmark.

Foreningen Forældre og Fødsel arbejder for at give alle fødende ret til at blive to døgn på hospitalet.

Mie Ryborg-Larsen, som er forkvinde i Forældre og Fødsel, vil ikke forholde sig til, om der er for mange eller for få førstegangsfødende, som benytter sig af retten til at blive på hospitalet.

- Det kan sagtens være fint at tage hjem. Men det skal være, fordi man føler sig klar, siger hun.

Der er dog ifølge Mie Ryborg-Larsen førstegangsfødende, som oplever at blive "kraftigt opfordret" til at tage hjem, hvis fødslen er gået godt.

- Det kan være, at man kan fornemme, at der er travlt, og at der ikke er så meget plads. Det kan også blive sagt, at man har ret til at blive, men at personalet ikke kan se det nødvendige i det, siger hun.

I evalueringen fremgår det, at fagpersonale og afdelingsledelse isoleret set oplever, at retten til to døgns barselsophold giver øget tryghed.

Det bliver dog understreget, at fagpersonale og afdelingsledelse ikke anser to døgns barselsophold som værende fagligt begrundet, samtidig med at det begrænser personalets prioritering.

- Fagpersonalet oplever til tider, at det ikke altid er dem med størst behov, som anvender tilbuddene. Hertil anvender førstegangsfødende med en sårbarhedsproblematik ikke tilbud om barselsophold i en grad, som fagpersonalet vurderer, der er behov for, står der i evalueringen.

Samtidig med at alle førstegangsfødende har fået ret til to døgn på hospitalet, har de også fået ret til at få et hjemmebesøg dagen efter udskrivelse, hvis man tager hjem inden for de første 24 timer.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) har inviteret aftalepartierne til forhandlinger om "en yderligere styrkelse af fødeområdet" senere i november.

I forbindelse med den oprindelige aftale sagde daværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det var aftalepartiernes klare holdning, at retten til to døgns barselsophold eller hjemmebesøg skulle udvides til også at gælde flergangsfødende.

I evalueringen lyder det dog, at fagpersonale og afdelingsledelse ikke anbefaler at udvide retten.

Det skyldes dels, at man ikke vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt for kapaciteten, lige som der heller ikke er sundhedsfagligt belæg, lyder det.

Lis Munk, som er forkvinde i Jordemoderforeningen, vil heller ikke anbefale, at retten udvides til at gælde alle. Hun ser hellere, at man prioriterer indsatsen der, hvor behovet er størst.

- Det kunne være mere målrettede tilbud til sårbare familier. Eller en ordentlig opfølgning på dem, der har haft et traumatiserende fødselsforløb, siger hun.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR