Enhedslisten blev valgvinder og kongemager, men ikke borgmesterparti
Enhedslisten blev valgvinder og kongemager, men ikke borgmesterparti
Pelle Dragsted (EL) står med et skævt smil og trætte øjne ved siden af Michael Vinfeldt (S) og Lone Loklindt (R). Han gik til valg på at stoppe 112 års Konservative-styre på Frederiksberg. Og det lykkedes. En alliance mellem de tre partier og SF gav Michael Vinfeldt borgmesterposten med Lone Loklindt som 1. viceborgmester.
Socialdemokratiet gik et enkelt mandat frem til fem mandater. De Radikale beholdte sine tre mandater, mens SF ligeledes holdt fast i sit ene mandat. De Konservative gik to mandater frem til 13 mandater, men det var ikke nok til at fastholde magten.
Enhedslisten veksler sine tre mandater til seks, og giver den rød-grønne koalition 15 mandater mod De Konservatives 13 mandater. Dermed ender Enhedslisten som kongemager på Frederiksberg.
Det samme gør de på Bornholm efter et nervepirrende valg, som omvendt bød på en Socialdemokratisk nedsmeltning og en overraskende borgmesterpost til De Konservative. Enhedslisten går frem med hele fem mandater til syv mandater og blev øens største parti. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti får hver fire mandater, mens De Konservative får tre mandater, som dog var nok til at Jacob Trøst (K) bliver ny borgmester, mens Morten Riis (EL) bliver viceborgmester.
Bedste kommunalvalg nogensinde til Enhedslisten nogensinde! 7,3 pct. på landsplan. Jeg er simpelthen så glad. Tak for den enorme tillidserklæring.
I Københavns Kommune havde udsigten til et stort valg for Enhedslisten spredt nærmest skræk blandt de borgerligere partier, som allerede inden valget havde kastet deres støtte bag Sophie Hæstorp Andersen (S) og havde sammen med Socialdemokratiet advaret mod en “blodrødt” København.
Enhedslisten får fire mandater frem til 15 mandater, mens Socialdemokratiet går fem mandater tilbage til ti mandater. Enhedslisten bliver dermed Borgerrepræsentationens største parti. EL’s spidskandidat Line Barfod kunne ane en vej til overborgmesterposten med hjælp fra Radikale Venstre, SF og Alternativet, men Enhedslisten endte med at bakke op om Sophie Hæstorp Andersen som overborgmester.
“Bedste valg nogensinde”
Enhedslisten ender som landets femtestørste parti til kommunalvalget med 7,3 pct. af stemmerne og er kommet ind i syv nye kommuner. På Twitter skriver partiformand Mai Villadsen:
“Bedste kommunalvalg nogensinde til Enhedslisten nogensinde! 7,3 pct. på landsplan. Jeg er simpelthen så glad. Tak for den enorme tillidserklæring."
Enhedslisten gik markant frem i København og Frederiksberg og har også haft fremgang i Aarhus og Aalborg på henholdsvis 2,7 og 1,8 procentpoint, hvilket giver et enkelt mandats fremgang i Aarhus. I Odense, Vejle og Esbjerg går EL en smule tilbage, hvilket koster dem det ene mandat i Esbjerg. Derudover er Enhedslisten blevet det tredjestrøste parti i Region Hovedstanden.
Udviklingen giver god mening, fortæller valgforsker Martin Vinæs Larsen fra Aarhus Universitet.
- Enhedslisten har haft nogle gode, prominente og erfarne spidskandidater på Frederiksberg og i København, som har tegnet partiet stærkere end tidligere og har skabt masser af opmærksomhed og debat, siger han.
- Bornholm er en helt anden historie, hvor de har haft en super stærk kandidat med masser af karisma, som har kunne tale den almindelige bornholmers sprog. Det er nok det mest overraskende og imponerende af resultaterne.
Her står Enhedslisten stærkest
København: 24,6 pct.
Bornholm: 23,1 pct.
Frederiksberg: 17,5 pct.
Albertslund: 11,0 pct.
Svendborg: 10,6 pct.
Gladsaxe: 10,6 pct.
Herlev: 10,1 pct.
Aarhus: 9,9 pct.
Enhedslisten ender på landsplan lige efter SF, der fik 7,6 pct. af stemmerne, men foran De Radikale, der får 5,6 pct. af stemmerne. Både Radikale og SF ender dog med en borgmesterpost, hvilket Enhedslisten ikke lykkes med selvom partiet er endt som størst både på Bornholm og i København. Det er dog ikke ensbetydende med, at partiet bør være skuffet, mener valgforsker Martin Vinæs Larsen fra Aarhus Universitet.
- Selvom Enhedslisten er idealister, så er de også politiske realister. Det er enormt svært at være et fløjparti. Det er ikke nødvendigvis det største parti, som får posten, men ofte det parti, som ligger midt i byrådet, siger Martin Vinæs Larsen.
Det er ikke kun Enhedslisten, der er endt som det største parti men uden borgmesterposten. Således gik det også ud over Venstre i Kolding, Vejen, Aabenraa, Socialdemokratiet i Thisted og Haderslev og selvfølgelig for Konservative i Gribskov og netop Frederiksberg.
Skuffende, at socialdemokraterne i København ikke ville bakke op om en Ø-overborgmester sådan som Ø altid har bakket op om S når de var størst. ????
— Pelle Dragsted (@pelledragsted) November 17, 2021
Line Barfod bliver ny miljø- og teknikborgmester, mens Enhedslisten også har sikret sig posten som socialborgmester i København.
Ikke et protestvalg
KV21 var spået til at blive et klimavalg, og 39 pct. af vælgerne havde forinden valgt klima og miljø som et af de tre vigtigste emner til valget. Kommunalekspert Roger Buch har da også peget på Socialdemokraternes nølende klimaindsats bærer en stor del af skylden for, at S går tilbage i de større byer.
Den analyse er Mai Villadsen enig i:
- Vi kæmper for den grønne omstilling, og det har vælgerne sat deres kryds ud for. Vi lover, at kæmpe for grønne resultater. Valgresultatet viser, at der er brug for handling, og det skal vi også gøre brug af på Christiansborg, siger hun til DR.
I Københavns Kommune har Enhedslisten ført en aktiv kamp mod det enorme Lynetteholm-projekt i København samt byggeri på Amager Fælled. Og trods fremgang til Enhedslisten og stor tilbagegang til Socialdemokratiet, der har stået som ansvarlig for projekterne, så har de to sager ikke direkte rykket vælgere i kommunen, fortæller Martin Vinæs Larsen.
- Flertallet bag Lynetteholm og Amager Fælled-beslutningerne er faktisk gået frem. Det Enhedslisten dog er lykkes med, er at de har meldt klart ud og vist, hvor de står, og det har gjort, at de overtaget Alternativets vælgere. Det er dog svært at se, at Enhedslisten skulle have trukket en masse utilfredse socialdemokratiske-vælgere over.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.