Koldings glemte borgmesterkandidat: Birgitte Munk er joker mod Villy Søvndal og Eva Kjer
Koldings glemte borgmesterkandidat: Birgitte Munk er joker mod Villy Søvndal og Eva Kjer
Til kommunalvalget lugter én kommune lidt af præsidentvalg: I Kolding tørner Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF) sammen. Mellem de to politiske veteraner finder vi Birgitte Munk Grunnet (S). Hun er 52 år og Socialdemokratiets bud på en koldingensisk borgmester i en kommune, som traditionelt har været S-højborg.
- Ved de seneste valg er jeg blevet spurgt flere gange til at stille op. Jeg har sagt nej hver gang. Jeg ville egentlig gerne, men jeg har to døtre på 12 og 16 år, som jeg har taget mig af mere eller mindre selv. Det er først nu, jeg synes, de er store nok til, at jeg kan engagere mig, siger Birgitte Munk Grunnet.
Hun har ingen tidligere erfaring fra politik. Det mener hun dog ikke er så stort et problem.
- Jeg kommer fra en politisk aktiv familie. Min far sad mange år i byrådet i den gamle Vamdrup Kommune, der nu er en del af Kolding. Selv har jeg været meget engageret i skolebestyrelsen og i processer omkring tilbud til unge.
Eks-højborg
Birgitte Munk Grunnet blev valgt som spidskandidat ved en urafstemmning med blot 11 stemmer flere end sin konkurrent i Socialdemokratiet.
Nu kan hun blive lidt af en joker mod Søvndal og Kjer, fortæller kommunalforsker og professor ved Institut for Statskundskab på SDU Ulrik Kjær i Kommunen.dk’s podcast “Vi nørder valg”.
- Der er den fare, at de to kamphaner kommer til at slide hinanden ned. Altså hvis de virkelig kæmper mand mod kvinde, så det bliver noget med at fremhæve sine egne fortrin og den andens svagheder. Så kan det blive en valgkamp, hvor der bliver snakket så meget om de her to kandidater, at vi også hører deres svagheder, så vælgerne måske kigger mod en tredje kandidat, siger Ulrik Kjær.
Traditionelt var Kolding en socialdemokratisk kommune. Partiet sad på borgmesterkonoret fra 1962 og 47 år frem. Men ved strukturreformen i 2007 blev man lagt sammen med en række oplandskommuner. Det banede vej for Jørn Pedersen (V), der blev borgmester i 2009 og har siddet der siden. Nu stopper han.
Der er den fare, at de to kamphaner kommer til at slide hinanden ned.
Da Villy Søvndal annoncerede sit kandidatur, så Venstre sig nødsaget til at hive en af sine egne kanoner frem for ikke at miste kommunen.
Jørn Pedersen pegede ellers på en byrådskollega som sin efterfølger, men Eva Kjer Hansen fik flest stemmer, da der skulle vælges spids. Også selvom hun først flyttede fra Aabenraa til Kolding kort før afstemningen.
Banke på døre
Birgitte Munk Grunnet har måske et tættere forhold til kommunen. Hun bor i Vamdrup lige uden for Kolding.
- Jeg var godt nok væk i nogle år, hvor jeg læste, og da jeg boede i Vejle med min eksmand. Men jeg er født her, har boet det meste af mit liv her, og det er her, mine piger går i skole.
Villy Søvndal sad selv i Kolding Byråd i 1980’erne og 1990’erne, mens Eva Kjer Hansen har været opstillet i Kolding Sydkredsen til Folketinget i årtier. Så det er nu ikke, fordi de to politiske veteraner ikke kender kommunen.
Når jeg taler med folk, siger mange af dem, at de vil have en lokal kandidat. Men man ved jo ikke, hvad de stemmer, når de står i stemmeboksen.
Når to så store profiler mødes, risikerer de at løbe med al opmærksomheden. Det ses allerede nu i mediedækningen af Kolding.
- Eva Kjer og Villy Søvndal er jo bare mere kendte end mig. Så jeg har et kæmpe arbejde i at gøre mig kendt og bekendt blandt vælgerne.
Hvordan vil du gøre det?
- Jeg prøver at komme ud og snakke med folk og banke på døre og komme med nogle udspil undervejs i valgkampen. Når jeg taler med folk, siger mange af dem, at de vil have en lokal kandidat. Men man ved jo ikke, hvad de stemmer, når de står i stemmeboksen.
Kendiseffekten bliver tydelig, når man kigger på politikernes facebookprofiler. Birgitte Munk Grunnet har 565 følgere, Eva Kjer Hansen 19.000 og Villy Søvndal 83.000 følgere. Men bare fordi de andre er mere kendte, er Socialdemokratiet ikke klar til at opgive.
- Vi skal have et farveskifte og gerne med et bredt samarbejde. Det er min ambition, siger Birgitte Munk Grunnet.
Velfærd skal tiltrække
Forhåbentlig er det ikke antallet af facebookfølgere, men politik, der afgør valget. Her mener hun, at kommunen skal blive bedre til den borgernære velfærd.
- Ældreområdet er relativt velfungerende, men skole, social og handicap lader meget tilbage at ønske.
Og så vil hun fokusere på udvikling af tilbud til unge og mere uddannelse i byen samt vækst i erhvervslivet.
- I modsætning til Horsens og Vejle har vi ikke særlig stor tilflytning af familier og voksne. Det kunne være dejligt at vende det ved at blive kendt på at have et godt velfærdsområde. For der har været meget negativ omtale af Kolding på grund af besparelser på skoleområdet, socialområdet og dialogen omkring havnen.
Præsident-bejlere
Kommunalforsker Ulrik Kjær ser frem til at følge Kolding. Men han pointerer, at selvom medierne vil kredse om Kjer og Søvndal, er der ingen garanti for, at vælgerne veksler den opmærksomhed til stemmer.
- Det bliver utroligt spændende at se, hvordan de to opfører sig, når de støder sammen i valgkampen. Fra tid til anden ser man de her præsidentvalgslignende tilstande i danske kommuner, hvor der er to, der så tydeligt bejler til vælgerne om borgmesterposten. Men der skal vi huske, at der jo ikke skal vælges en præsident.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.