Kommunen.dk
MENU

Borgmesterdrømme: Ellen Trane er klar til at sige farvel til Folketinget

Ellen Trane Nørby (V) vil være borgmester i Sønderborg og løse kommunens problem med faldende indbyggertal. Samtidig vil hun spare på kommunens centraladministration. Men først venter en valgkamp med svære odds.

Borgmesterdrømme: Ellen Trane er klar til at sige farvel til Folketinget

Ellen Trane Nørby (V) vil være borgmester i Sønderborg og løse kommunens problem med faldende indbyggertal. Samtidig vil hun spare på kommunens centraladministration. Men først venter en valgkamp med svære odds.
Ellen Trane Nørby (V) bliver borgmester, dropper hun Folketinget. Hvis hun blot bliver valgt til byrådet, vil hun overveje at fortsætte med et dobbeltmandat indtil næste folketingsvalg. Men hun lægger sig ikke fast på noget endnu.
Ellen Trane Nørby (V) bliver borgmester, dropper hun Folketinget. Hvis hun blot bliver valgt til byrådet, vil hun overveje at fortsætte med et dobbeltmandat indtil næste folketingsvalg. Men hun lægger sig ikke fast på noget endnu.
Foto: Timo Battefeld, Ritzau Scanpix

Godt ti folketingsmedlemmer sidder spredt rundt i folketingssalen. Et par af dem tjekker deres telefon, mens resten lytter til Ellen Trane Nørby (V), der står på talerstolen og kigger ned i sine papirer. Hun er iført blå blazer og en lyseblå skjorte med blomsterprint.

- Corona har været både undskyldningen og forklaringen på mange ting det seneste år. Desværre ser det ud til at fortsætte, siger hun og giver et af sine karakteristiske blikke ned mod en af ordførerne i salen.

Debatten er sløv omkring det nuværende punkt på dagsordenen. Socialdemokratiet vil forlænge coronalukkeloven, som giver regeringen mulighed for at lukke samfundet ned. Det virker, som om Venstre og Socialdemokratiet på forhånd har aftalt, at aftalen kan forlænges til sommerferien. Så da Ellen Trane Nørby er færdig, spritter hun talerstolen af, tager et blåt mundbind på og sætter sig ned på sin stol for at tjekke sin telefon.

Hun kender spillet i landspolitik, for hun har brugt hele sit voksne liv på Christiansborg. De seneste år har hun overvejet at forlade landspolitik til fordel for kommunalpolitik, og i efteråret offentliggjorde hun sin beslutning.

- Jeg har boet i Sønderborg siden efteråret 2004 og repræsenteret området i Folketinget næsten lige siden. Jeg elsker at bo der, og mine børn går i skole og børnehave der. Jeg synes jo, Sønderborg er et fantastisk område, som udvikler sig. Jeg er bare sikker på, der kan ske mere, end der gør i dag, siger borgmesterkandidaten.

Den gode taber

Da Ellen Trane Nørby som 15-årig ville melde sig ind i Venstre, bakkede hendes far Jørgen Nørby (V) ikke op om idéen lige med det samme. Han havde selv siddet i byrådet i mange år og blev senere borgmester, men han mente, at politik var en dårlig branche at gå ind i. Ellen Trane Nørby var ikke til at rykke, og til sidst lod faderen sig rive med.

Siden har hun været bidt af politik. Hun var studentermedhjælper for folketingsmedlemmet Jens Rohde, og i 2004 stillede hun op som kandidat til Europa Parlamentet. Hun fik mange stemmer og var tæt på at blive valgt, men den gik ikke helt. Året efter fik hun nok stemmer til at komme Folketinget.

Her har hun været politisk ordfører for Venstre og minister for børn, undervisning og ligestilling og senere sundhedsminister. I dag er hun undervisningsordfører.

Da Venstre tabte regeringsmagten i 2019, skulle partiet have ny ledelse, og Ellen Trane Nørby forsøgte at blive næstformand. Hun tabte til Inger Støjberg (V).

- Jeg var bevidst om, at der var lavet mange aftaler dengang om at sikre Inger næstformandsposten. Så jeg havde lange overvejelser om,
hvad jeg skulle gøre, og havde også dengang fortrolige drøftelser om, at jeg var interesseret i at stille op som borgmesterkandidat.

Hun var en god taber i næstformandsopgøret. Det bliver hun også, hvis kommunalvalget ikke går hendes vej.

- Man skal altid forberede sig på at være en god taber. Ellers skal man ikke være i politik. Man skal levere et stykke arbejde, både når
sagerne går med en og imod en, siger Ellen trane Nørby.

Foran hende venter en svær valgkamp.

Fraflytning

Sønderborg har været socialdemokratisk siden 2014, og ved seneste kommunalvalg var partiet tæt på at opnå et absolut flertal i byrådet. Borgmester Erik Lauritzen (S) var populær med 8.024 personlige stemmer.

Blandt andet derfor skrev JydskeVestkysten, at der skal et mirakel til for, at Ellen Trane Nørby kan vinde. Det, synes hun selv, er en overdrivelse. Hun synes, at socialdemokraterne har fejlet i at gøre Sønderborg til en attraktiv kommune at flytte til.

- Vi har større fraflytning end Aabenraa og Haderslev, og jeg har et ønske om, at Sønderborg bliver førstevalg i det syd- og sønderjyske område, når det kommer til at drive en virksomhed og bosætte sig, siger Ellen Trane Nørby.

Ifølge Danmarks Statistik var indbyggertallet i Sønderborg 73.831 den 1. januar i år. Det er faldet med et par hundrede om året de seneste år.

Ubalance

Ellen Trane Nørby mener, indbyggertallets udvikling kan skyldes, at kommunen prioriterer hovedbyen Sønderborg for meget.

- Der er langt fra byer som Kværs, Kegnæs og Købingsmark og så ind til ‘KommuneSønderborg’. For det er en geografisk stor kommune, hvor væksten er koncentreret omkring Sønderborg. Så vi trænger til at løfte de andre centerbyer og de mindre landsbyer, synes hun.

Her er det særligt kernevelfærden, hun ønsker at forbedre.

- Hvis man vil have god bosætning, er man nødt til at sørge for velfungerende daginstitutioner og forskelligartede tilbud til pasning. Nogle ønsker en privat dagpleje, andre en kommunal vuggestue. Jeg synes, man har fokuseret for meget på ensretning og på at gøre tingene store i stedet for at kigge på udvikling i hele kommunen.

Ellen Trane Nørby ønsker også løfte ældreområdet og skabe flere attraktive byggegrunde.

Nedskæringer

Alle hendes planer koster penge. Hun håber, at befolkningstallet vil vokse og dermed skatteindtægterne. Og så vil hun finde midler ved at skære kraftigt i kommunens centraladministration.

- Sønderborg har en rigtig tung forvaltningsstruktur og ligger langt over landsgennemsnittet, når det handler om at bruge penge på administration og bureaukrati. Der vil jeg lægge mere frihed ud til den enkelte institution og medarbejderne, siger Ellen Trane Nørby.

Ifølge KL's "Kend din Kommune" brugte Sønderborg ca. 6.650 kr. pr. indbygger på central administration i 2019. Dermed var kommunen den, der bruger 21. mest i opgørelsen. Kommuner som Syddjurs, Bornholm og Nyborg brugte omtrent lige så meget, mens små ø-kommuner og et par mindre hovedstadskommuner var blandt dem, der brugte mest.

Farvel til tinge

Ellen Trane Nørby håber, Sønderborg bliver en kommune, folk beundrer og ikke kun tænker på, når man snakker historiske begivenheden som Genforeningen og Slaget ved Dybbøl. Hun mener, den sønderjyske kommune har et uudnyttet potentiale.

- Sønderborg er det sted, jeg har boet længst tid i hele mit liv. Det har overhalet mit barndomshjem. Og det at stille op som borgmester er ikke bare noget, jeg fandt på fra den ene dag til den anden. Idéen voksede gennem flere år.

- Det kan ende med at blive et farvel til Folketinge

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

RELATEREDE ARTIKLER
FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR