Tirsdag får alle folketingsmedlemmer stukket en særlig bog i hånden
Tirsdag får alle folketingsmedlemmer stukket en særlig bog i hånden
Et forældrepar har en datter på ti år, der har selvmordstanker hver dag. Et menneske med psykisk sygdom er gennem ti år blev fejlmedicineret. En 34-årig med indlæggelser på den lukkede afdeling og depressioner i bagagen kan ikke komme i flexjob. Ansatte i psykiatrien, der beretter om nedlagte stillinger og for få sengepladser.
Sådan lyder nogle af fortællingerne i en ny bog med titlen "Opråb" fra Psykiatrifonden.
En bog, som alle folketingsmedlemmer tirsdag får stukket i hånden.
Det sker i anledning af Folketingets åbning. En demokratisk festdag, hvor der er besøg fra kongehuset, gudstjeneste og en sal fuld af forventningsfuld stemning.
Men også en dag, der er oplagt til at sætte spotlys på vigtige politiske dagsordener, mener Psykiatrifondens direktør, Marianne Skjold - i dette tilfælde psykiatrien:
- Når politikerne og andre taler om planer, kapacitet, ressourcer og alle mulige andre ting, glemmer de, at der er nogle mennesker, som lige nu og her lever et liv, hvor de er udfordrede, siger hun.
Svært ikke at blive berørt
Bogen "Opråb" handler om at leve med psykisk sygdom eller være tæt på nogle, der gør.
Den er blevet realiseret efter en underskriftindsamling med titlen "Råb op", som har kørt fra september 2023 til januar i indeværende år.
Her skrev omkring 55.000 personer under, og underskriverne fik mulighed for at knytte en kommentar til underskriften.
Cirka 30.000 skrev en kommentar - patienter, pårørende, efterladte og fagprofessionelle.
De kommentarer er i samlet form kommet med i bogen som beretninger.
Forfatter Anna Juul, som er medlem af Psykiatrifondens bestyrelse, har skrevet forordet til bogen. Hun har selv været i det psykiatriske system i 13 år og håber med bogen, at politikerne vil se folk med psykisk sygdom som andet end tal:
- Jeg tror, man skal være gjort af et uhyggeligt stof, hvis ikke man bliver berørt af teksterne i bogen, siger hun.
Anna Juul, der har behandlet psykisk sygdom i sit forfatterskab, kalder det nuværende system "ikke særlig empatisk".
- Jeg har set det fra de fleste vinkler og kan konstatere, at det er et ekstremt presset system, siger hun.
Brug for flere ressourcer
Et bredt flertal har besluttet at løfte psykiatrien, så området samlet set i 2030 vil have fået tilført 4,3 milliarder kroner siden 2019.
Men det er ikke nok, mener Psykiatrifonden. Marianne Skjold siger, at det er penge, der skal rette op på et system, som i hendes øjne har været tæt på kollaps.
- Det er væsentligt at tænke psykiatrien med, om det så er i en sundhedsreform eller andre initiativer på sundhedsområdet.
Der er mange foreninger og organisationer med vigtige politiske mærkesager. Ser du en risiko for, at det kan virke påtrængende eller anmassende at aflevere bøger til samtlige folketingsmedlemmer?
- Det tror jeg ikke. Det er vigtigt at huske, at psykisk sygdom er en folkesygdom. 82 procent bliver ramt på et tidspunkt i deres liv, så det er vedkommende for os alle sammen, siger Marianne Skjold.
Der er afsat milliarder til psykiatri
- Et bredt politisk flertal har besluttet at tilføre psykiatrien et milliardbeløb, så området i 2030 vil være løftet med cirka 4,3 mia. kr. siden 2019.
- Ifølge Sundhedsstyrelsens oplæg skal der i 2025 fokuseres på behandling og indsatser tættere på hjemmet og hjælp til børne- og ungdomspsykiatrien. Til det er der 343,4 mio. kr. til rådighed fra regeringens reserve, fremgår det.
- I 2026 og 2027 er det henholdsvis en forbedring af forløb for patienter under indlæggelse og sammenhængen på tværs af social- og sundhedsområdet, der er på programmet. Til det er der henholdsvis 463,3 mio. kr. til rådighed i 2026 og 499,6 millioner i 2027.
- De mest udbredte psykiske sygdomme er angst og depression. 20 procent af den voksne befolkning har symptomer på psykisk sygdom, og op mod hver tredje dansker rammes i løbet af livet af psykisk sygdom. Det koster hvert år samfundet 110 mia. kr. og er dermed en større sygdomsbyrde end eksempelvis kræft.
Kilde: Sundhedsstyrelsen og Psykiatrifonden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.