Kommunen.dk
MENU

Et ressourcestærkt hjem spiller en stor rolle for ordblinde børn

Ordblinde fra ressourcestærke hjem klarer sig bedre end andre ordblinde, viser analyse. Det indikerer, at ordblinde kan klare sig bedre, hvis de får mere hjælp.

Et ressourcestærkt hjem spiller en stor rolle for ordblinde børn

Ordblinde fra ressourcestærke hjem klarer sig bedre end andre ordblinde, viser analyse. Det indikerer, at ordblinde kan klare sig bedre, hvis de får mere hjælp.
Undersøgelsen viser først og fremmest, at ordblinde børn i folkeskolen trives markant dårligere end resten af børnene i skolen. Ordblinde børn og unge opnår i gennemsnit en afgangseksamen, der er 1,5 karakterpoint lavere end andre unge. (Arkivfoto).
Undersøgelsen viser først og fremmest, at ordblinde børn i folkeskolen trives markant dårligere end resten af børnene i skolen. Ordblinde børn og unge opnår i gennemsnit en afgangseksamen, der er 1,5 karakterpoint lavere end andre unge. (Arkivfoto).
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
10. okt. 2024
RITZAU

Cirka hver ottende elev i folkeskolens 9. klasse er ordblind.

Men der er ikke lige muligheder for børn og unge med diagnosen. Det har helt afgørende betydning for børn og unge med ordblindhed, om de kommer fra et ressourcestærkt hjem eller ej.

Det viser ny rapport fra konsulentvirksomheden Kraka Economics.

Undersøgelsen viser først og fremmest, at ordblinde børn i folkeskolen trives markant dårligere end resten af børnene i skolen. De ordblinde børn opnår desuden i gennemsnit en afgangseksamen, der er 1,5 karakterpoint lavere end andre unge.

Men de negative konsekvenser kan opvejes. For ordblinde fra en ressourcestærk familie klarer sig væsentligt bedre end andre ordblinde. Ressourcestærke familier er defineret som dem, der ligger blandt de øverste 20 pct. i økonomisk indkomst.

Ordblinde, der kommer fra en ressourcestærk familie, trives bedre, opnår bedre resultater i skolen, og de gennemfører i højere grad en ungdomsuddannelse, end børn der ikke kommer fra en ressourcestærk baggrund.

Det indikerer, at ordblinde reelt kan klare sig markant bedre, hvis de får den rette hjælp og støtte.

- Ordblinde børn har et ekstra benspænd i deres muligheder for livsudfoldelse, men det er vigtigt at holde fast i, at det er muligt at forbedre situationen for alle de her børn og unge, siger Henrik Mulvad, der er partner i Kraka Economics.

Der er værktøjer til, at ordblinde kan klare sig bedre, end de gør på nuværende tidspunkt.

Det er ifølge Henrik Mulvad en vigtig samfundsopgave at sikre nem og bred adgang til redskaber, for at sidestille alle ordblinde børn uagtet deres baggrund.

Analysen fra Kraka Economics baserer sig på data fra registrene hos det nationale bibliotek og videnscenter for mennesker med læsevanskeligheder samt de nationale ordblindetest fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Det estimeres i analysen, at op mod 500.000 danskere er ordblinde.

For blandt andet at mindske uligheden mellem familiernes ressourcer har Københavns Professionshøjskole søsat et uddannelsesvejledningsprojekt for at hjælpe børn og unge med ordblindhed.

Målet er udvikle nyt materiale, som vejledere og fagfolk kan bruge, når de skal vejlede børn og unge.

På den måde skal ordblinde blive bedre oplyst om, hvilke kompensationsbehov og muligheder de har i uddannelsessystemet.

- Vi tror på, at ordblinde kan blive klædt bedre på, uanset hvilket hjem man kommer fra, siger Morten Bruun Petersen, der er videreuddannelsesleder ved Københavns Professionshøjskole.

Ifølge ham er det alment accepteret, at et ressourcestærkt hjem spiller en vigtigt rolle for, hvordan unge med ordblindhed klarer sig.

- Vi vil sikre, at ordblinde, der ikke har de samme muligheder, bliver klædt på, så de ikke alene er afhængige af en ressourcestærk familie, siger Morten Bruun Petersen.

Projektet startede i august og løber frem til december 2027. Det støttes med 5,3 mio. kr. af Egmont Fonden.

Professionshøjskolens forsøg sker i samarbejde mellem Frederiksberg Kommune, Aalborg Kommune og Nationalt Videncenter for Ordblindhed og andre Læsevanskeligheder (NVOL).

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.

FRA FORSIDEN
Til toppen
GDPR