De mindste museer kan ende med at betale den største pris i museumsreform
De mindste museer kan ende med at betale den største pris i museumsreform
Oplæg til museumsreformen kan umiddelbart ligne en håndsrækning til de små museer. Men det kan ende med at koste dem dyrt.
Et udspil til museumsreformen er på vej, efter at en ekspertgruppe er kommet med anbefalinger. Men bliver reformen, som anbefalingerne lægger op til, kan de mindste museer betale prisen.
Mette Lund Andersen, der er museumsleder på Lemvig Museum, er bekymret for museets fremtid.
- Hvis det bliver fuldstændig, som der er lagt op til i anbefalingerne, så kan vi godt få et problem, i forhold til at vores egenindtægter er for lave til at få statstilskuddet fremover.
Et af kriterierne i anbefalingerne er, at man skal have over 10.000 besøgende om året, mens et andet går på, at museet skal tjene fire mio. kr. selv for at kunne få et tilskud på en million kroner af staten.
Lemvig Museums egenindtægt har ligget lige i underkanten af de fire millioner de seneste år, fortæller Mette Lund Andersen.
Både fordele og ulemper
Claus K. Jensen, der er forperson for Organisationen Danske Museer, peger på, at de fremlagte modeller vil kunne påvirke de mindste museer både positivt og negativt.
Han har siddet med i den arbejdsgruppe, der er kommet med anbefalingerne.
- Der lægges op til, at grundtilskuddet til museerne skal hæves, så der vil komme flere penge fra staten til de mindste museer. Men der lægges også op til, at der skal være skærpede krav for at få statsanerkendelse og dermed beholde statsstøtten. Det vil kunne få den konsekvens for nogle af de mindste museer, at de kan komme til at miste deres statsanerkendelse, siger han.
Claus K. Jensen peger på, at det nok vil være omkring en håndfuld, som kan få problemer med at leve op til de krav, som er foreslået i rapporten.
Han understreger, at der indtil videre kun er fremlagt anbefalinger, og at der uden tvivl vil komme justeringer i den endelige reform.
Kan lukke de mindste
Anders Bloksgaard, der er museumsdirektør på Limfjordsmuseet, peger på, at nogle af de allermindste museer kan ende med at dreje nøglen om, hvis reformen bliver som anbefalingerne.
- Det er lidt underligt, at man på den ene side siger, at man ønsker, at bunden skal løftes. Og så laver man samtidig nogle kriterier, som måske i yderste konsekvens kan slå nogle af de helt små museer ihjel. Hvis du ikke lever op til kriterierne, så lukker de dig eller tager dit statstilskud. Det er jo i sagens natur de mindre museer, der lige pludselig i yderste konsekvens kan blive truet på livet.
Limfjordsmuseet er selv et lille museum, men kigger ind i et lille tilskudsløft, som det ser ud nu, da de umiddelbart godt kan opfylde kriterierne.
- Men det er jo ikke alle de små museer, der kan det, lyder det fra Anders Bloksgaard.
Mette Lund Andersen er enig med Anders Bloksgaard i, at kriterierne i værste fald vil kunne lukke de mindste museer.
- Der er jo en reel risiko for, at det kan gå ud over os, så jeg er da bekymret.
Minister: Modellen mangler fintuning
Hos Simon Kyhn-Madsen, der er museumsleder på Læsø museum, er der også usikkerhed omkring den nye museumsreform.
- Umiddelbart står vi til at få en lille stigning i vores driftstilskud. Til gengæld er der også nogle af de kriterier, som ligger til grund for driftstilskuddet, som bliver ændret på, og det kan trække i den modsatte retning.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) svarer ikke direkte på, hvordan de mindste museer vil blive påvirket af reformen, men fortæller, at anbefalingerne giver nogle trædesten frem mod de kommende forhandlinger.
- Men jeg kommer ikke til følge anbefalingerne én til én. Modellerne er, som jeg har sagt før, meget rå og er ikke politisk fintunede, lyder det fra ministeren i en skriftlig kommentar.
Anbefalingerne til museumsreform
- En arbejdsgruppe, som består af fagfolk fra museumsverdenen, fra erhvervslivet og fra KL, har udarbejdet anbefalinger til en reform af statsanerkendte museers opgaver og tilskud, som de fremlagde i november.
- Anbefalingerne skal tjene som inspiration til at udvikle og styrke museumsområdet.
- De har fremlagt modeller til, hvordan den statslige museumsstøtte kan fordeles fremover.
- I modellerne fordeles statsstøtten efter, hvor mange besøgende museerne har, hvor mange penge de tjener og mængden af forskning, de foretager.
- De små og mellemstore museer skal have højere tilskud fra staten, mens de store museer skal have lavere.
Kilde: Arbejdsgruppens anbefalinger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele Kommunen.dks artikler internet til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele Kommunen.dks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på kommunen.dk
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.